Po 50 puta nižoj ceni: Banke preprodaju dugove

Podaci Kreditnog biroa Srbije za 2012. govore da je kod pravnih lica kašnjenje dostiglo više od 17 odsto.

Prvi koraci pokazali su da je cena zajma u kašnjenju niska. Zato banke nisu mnogo zainteresovane za to da ih uz ogroman diskont ustupaju.

Ali, formirana je cena zajma kod nas, a i pojavili su se novi akteri. Sem raznih agencija, koje su se tim poslom bavile još i ranije, pojavio se i novi učesnik – advokatske kancelarije. Zainteresovanih ima, ali samo ako je diskont za zajmove veliki, bolje rečeno – preveliki.

Kredit koji je u kašnjenju godinu dana može se prodati za najviše dva odsto pozajmljene vrednosti, a češće za jedan i po do jedan procenat.

Izvor: Telegraf, Dnevnik.rs
Tako banke zajam od milion evra daju za 15.000 evra, dakle po 50 puta nižoj ceni jer se u suštini sto evra prodaje za dva.

Takva cena bankarima nije povoljna i zato će, pre nego što zajam ponude drugom licu, učiniti sve da ga same naplate.

Na brzo i definitivno ustupanje teško naplativog kredita sada se odlučuju samo banke kojima je ugrožena likvidnost. One, naime, moraju da se vode logikom – daj šta daš.

Pitanje koje se nameće svakako je i šta s tim pazarom radi onaj ko ga je kupio? Novi gazda pokušava da od bivšeg klijenta to naplati po ceni bar malo višoj od one po kojoj su preuzeti.

Koliko će u tome uspeti zavisi od više okolnosti, a instrumenti koji se koriste mogu biti razni. Tu na scenu stupaju razne vrste uterivača dugova.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik)

Pogledajte još