Gel-manikir osim što šteti noktima izaziva i rak kože?

Naučnici sa Univerziteta Njujork otkrili su da žene koje redovno odlaze na takvu vrstu manikira treba da razmisle o štetnim posledicama tog tretmana na zdravlje, pogotovo ako se gel stavlja u tri sloja jer se svaki sloj fiksira UV svetlošću, piše "Daily Mail".

- Postoji više razloga za brigu jer tržište s kozmetičkim proizvodima za manikir nije zakonski dobro regulisano, a klijenti ne znaju kojoj se količini štetnog zračenja izlažu. Zbog toga bi pre svakog manikira bilo dobro naneti kremu s visokim zaštitnim faktorom - ističe voditelj studije, dr. Chris Adigun.

On i njegov tim analizirali su slučajeve raka kože na rukama kod žena u 20-im i 30-im godinama koje nisu imali genetske predispozicije za melanom, a redovno su odlazile na manikir gelom.

Savetuju da bi žene trebalo da izbegavaju stalni manikir gelom, već da ga stavljaju samo za posebne situacije. Takođe, nije dobro duže vreme imati gelovane nokte jer se time povećava mogućnost razvoja brojnih infekcija. Zbog gel manikira nokti se stanjuju, listaju, a i razvijaju se gljivice.

- Iako nije utvrđeno da li noktima štete hemikalije pri manikiru ili ponekad sam postupak skidanja gela i laka, očigledno je da ovakvi postupci oštećuju zdravi nokat, izvestili su naučnici.

Izvor: DailyMail

Pogledajte još