Bez najave: Srbima ukinuli "Viber" i "WhatsApp"!

Dva izuzetno popularna servisa, koji su stotinama hiljada Srba bili jedan od načina da besplatno komuniciraju sa svojim rođacima i prijateljima u inostranstvu, netragom su nestali s Gugl Pleja: ni “Viber” ni “WhatsApp” više nije moguće instalirati na pametni telefon (smartfon) koji pokreće Guglova platforma Android, koji se nalazi u Republici Srbiji, na mrežama domaćih operatera mobilne telefonije.

Za one koji ne znaju, u pitanju su izuzetno korisne aplikacije za mobilne telefone koji rasterećuju budžet građana. “Viber” je VoIP (Voice over IP) servis koji svojim korisnicima omogućava da vode razgovore s bilo kim na bilo kom delu planete, potpuno besplatno, ako i njihov sagovornik poseduje na svom smartfonu ovu aplikaciju.

“WhatsApp” je servis koji vam omogućava da ljudima koji ovu aplikaciju imaju na svom uređaju šaljete, potpuno besplatno, tekstualne poruke.

Plastično objašnjeno: umesto da razgovor s vašim rođakom koji živi u Australiji platite skuplje od avionske karte do Sidneja, nećete ga platiti uopšte; umesto da SMS s drugom iz Hrvatske platite 30 i kusur dinara, dopisivaćete se besplatno.

Sumnja korisnika s kojima smo imali prilike da razgovaramo uperena je prema onima koji su direktno pogođeni i kojima ovi servisi izbijaju novac iz džepa.

- Kako drugačije objasniti činjenicu da su oba servisa nestala u gotovo istom trenutku? – pita se Milan, ozlojeđeni čitalac koji nam se javio, pošto je izgubio nadu da će sami operateri mobilne telefonije rešiti problem.

Novonastala situacija mu izuzetno otežava život: dobio je novi telefon na ugovor i sada ne može da instalira nijednu od pomenutih aplikacija.

- Moja devojka živi već nekoliko meseci u Los Anđelesu i “Viber” je jedini način da joj čujem glas. Kada bih koristio tradicionalni metod, stigao bi mi račun koji ne mogu da platim – kaže se on.

Kontaktirali smo sva tri srpska operatera mobilne telefonije kako bismo utvrdili šta se nalazi u pozadini, ali to, do ovog trenutka, nismo uspeli da otkrijemo.

Sve tri kompanije poriču da imaju bilo kakve veze sa ovim.

- VIP ni na koji način nije povezan sa uklanjanjem spomenutih aplikacija s Gugl Pleja. Naši korisnici koji su u prethodnom periodu preuzeli “Viber” i “WhatsApp” iste nesmetano koriste na našoj mreži – rekli su nam u ovom operateru.

Telekom Srbija takođe, u zvaničnoj izjavi Telegrafu, kaže da “ni na koji način nisu povezani s nestankom pomenutih aplikacija s Gugl Pleja”.

- Pomenute aplikacije nisu u vlasništvu Telekom Srbija i ni na koji način ne možemo da utičemo na njihovo postavljanje ili uklanjanje s marketa – poručuju u Telekomu.

Iz Telenora pojašnjavaju da korisnici koji su ove aplikacije već imali instalirane nemaju s njima problema.

- Odluka da se ove aplikacije povuku iz pretrage Gugl Pleja nema veze sa mobilnim operatorima – kažu u Telenoru.

(Izvor: Telegraf.rs )

Pogledajte još