Opatica najmoćnija žena Rima: Majka Tekla vlasnica carstva hotela i restorana

Ukoliko je vođenje američkih opatica ono što prethodi progresivnom duhu protiv Vatikana, Majka Tekla Familjeti je onda sigurni put u prošlost – ortodoksna predvodnica koja je ovladala pravilima igre i stekla moć u muškom svetu rimske kurije, piše američki "GlobalPost",

Majka Tekla, bliska prijateljica Ivana Pavla II i glava red opatica Svete Birgite, ima 75 godina, rođena je u Italiji, postala je opatica još sa 14 godina i do današnjih dana nepokolobljiva je tradicionalistkinja. Provela je 30 godina gradeći svoje uporište moći i pokazala kako žena veštinom, ali pre svega neumornom izgradnjom finansijskog carstva može postati najmoćnija u katoličkoj crkvi.

Njeno dugogodišnje prijateljstvo sa Ivanom Pavlom II dokazano je njenim prisustvom u grupi malobrojnih odabranih na bdenju u papinom stanu u Apostolskoj palati u noći kada je papa preminuo .

Međutim, odnos sa papom Benediktom XVI nije bio toliko srdačan kao sa Ivanom Pavlom II, te je majka Tekla držana na distanci od uskog kruga koji je on zvao "Familijom" (La Famiglia). Kada su kardinali počeli da se okupljaju u Vatikanu kako bi izabrali novog papu, Majka Tekla se, takođe, pojavila u Rimu. Ono što se još uvek ne zna jeste koliko će njene veze uticati na novog papu, ali svakako njen trag u Vatikanu i katoličkoj crkvi niko ne može da ospori.

Interesantno je da je Majka Tekla tokom poslednjih 32 godine izgradnje svoje "globalne mreže" koketirala bukvalno sa svima – od Fidela Kastra do vlasnika kockarnica, samo kako bi ojačala red svojih opatica okupljenih pod imenom Svete Birgite - jedne od šest svetaca patrona Evrope. Da je, kako je većina zove, "najmoćnija žena katoličke crkve" uspela u svojoj misiji potvrđuje činjenica da onda sada upravlja pravim malim carstvom hotela, restorana i luksuznih gostionica od Izraela do Indije i od Amerike do Italije. Ovaj "sporedni biznis", njenom redu je doneo ogromne prihode, zapravo pravo bogatstvo o kome se malo toga konkretnog zna.

Međutim, ni "ženskog papu" - Majku Teklu nisu zaobišle kontroverze. U medijima su svojevremeno izašle tvrdnje da ona, navodno, iskorišćava opatice za čišćenje, spremanje i kuvanje u njenom poslovnom carstvu oslobođenom od poreza. S druge strane, njen red često prate i pohvale zbog globalne inicijative i glasne borbe protiv trgovine ženama, podeseća "GlobalPost".

- Često je, od milošte, zovemo ženski papa - kaže, danas advokat, Džejms Nikols, a nekadašnji američki ambasador Svete Stolice za vreme predsednikovanja Džordža W. Buša.

Takođe, on njenu ličnost opisuje i sledećim rečima:

- Majka Tekla ima neobičnu sposobnost da oplemeni ljude oko sebe, poput kardinala i biskupa. Videćete red crvenih kapa i ovu ženu koja stameno stoji dok joj svi odaju počast. Neki ljudi se jednostavno rode sa liderskim sposobnostima.

Papa Benedikt XVI, mada je poštovao Majku Teklu, nije joj dozovoljavao da se približi njegovoj "Familiji", odnosno ljudima na koje se svakodnevno oslanjao. S druge strane, Ivan Pavle II joj je izuzetno verovao.

Ono što niko ne može da ospori jeste da su se pape menjale, a Majka Tekla Familjeti je uvek bila "tu negde", bliže ili dalje, ali bezbedna u svom carstvu uticaja, moži, ali i novca. Da li Majka Tekla već zna ko je sledeći papa?

Pogledajte još