Građani odaju poslednju poštu Čavezu

Telo Uga Čaveza biće balsamovano "kako bi narod Venecuele mogao večno da ga gleda", kazao je Maduro.

On je istakao da će Čavezovo telo biti izloženo na odru još sedam dana, kako bi Venecuelanci koji čekaju u dugim kolonama mogli da ga vide, iako je prvobitno bilo najavljeno da će biti sahranjen sutra, prenosi Rojters.

Do sada je više od dva miliona Venecuelanaca odalo poslednju poštu Čavezu u Vojnoj akademiji u Karakasu, gde će se kovčeg s posmrtnim ostacima nalaziti do sahrane. Ljudi su čekali u dugim redovima ispred zgrade vojne akademije da bi poslednji put videli svog vođu, a svi, od visokih zvaničnika do vojnika i stanovnika sirotinjskih četvrti, poručuju da Čavezova socijalistička revolucija neće umreti i da će na novim izborima podržati njegovog naslednika, vršioca dužnosti presednika Nikolasa Madura.

Čavez je u jednostavan drveni kovčeg, sa staklenim poklopcem, prekriven cvećem i zastavom Venecuele, položen u vojnoj uniformi i s prepoznatljivom crvenom beretkom na glavi, poput one koju je nosio tokom govora iz 1992. godine, koji je obeležio početak njegove političke karijere, nakon što je predvodio vojni puč.

Čavez je preminuo u utorak u vojnoj bolnici, u 58. godini, nakon dvogodišnje borbe s kancerom.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još