Iran: Predsednik "izdao islam" rukovavši se sa Čavesovom majkom

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad optužen je da je "izdao islam", pošto je objavljena fotografija na kojoj je prikazan u zagrljaju sa majkom pokojnog predsednika Venecuele Uga Čavesa, na njegovoj sahrani u Karakasu.

Verski konzervativci smatraju da je Ahmadinežad ovim postupcima narušio iransko religijsko dostojanstvo i počinio "haram" - potez koji opisuje religijski zabranjeni čin prema islamskim pravilima".

Mohamed Tagi Rahbar, zvaničnik u vlasti u drugom po veličini iranskom gradu Ishafanu, rekao je za novinsku agenciju Mehr da je Ahmadinežad "izgubio kontrolu".

"Rukovanje sa osobama koje ne pripadaju porodici toga što se rukuje, pod bilo kakvim okolnostima, bilo sa mladima ili starima, nije dozvoljeno. Grljenje ili pokazivanje osećanja nije primereno dostojanstvu predsednika jedne države kao što je Islamska Republika Iran"
, dodao je Rahbar.

Muhamed Dehgan, član iranskog parlamenta - Madžlisa, rekao je da ovaj događaj pokazuje pravu prirodu "devijantne struje", što je izraz kojim saveznici iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija opisuju Ahmadinežada i njegove pristalice.

Konzervativci, lojalni Hamneiju, optužuju Ahmadinežadovu vladu da pokušava da oslabi iranske islamske principe.

Oni su optužili predsednika i da namerava da postavi na vlast jednog od svojih najbližih saradnika, pošto mu ovog leta istekne mandat.

(Kurir)

Pogledajte još