Hrvatska javnost složna: Dosta je bilo Mamića!

Mediji u Hrvatskoj ocenjuju da je ponašanje Mamića nedopustivo i da bi pravosuđe konačno, posle niza propuštenih prilika, konačno trebalo da reaguje na njegove ispade.

Hrvatski mediji javljaju, pozivajući se na izvore iz tužilaštva, da bi Mamiću mogao biti produžen pritvor "zbog opasnosti da ponovi isto delo".

Jovanović: Nije vredno komentara

Ministar obrazovanja i sporta Hrvatske Željko Jovanović izjavio je da uvrede na nacionalnoj osnovi koje mu je uputio čelnik Dinama Zdravko Mamić nisu vredne njegovih komentara. "Mogu samo reći da takvi istupi nisu vredni mojih reči", rekao je Jovanović novinarima u Zagrebu. Na pitanje o brzini kojom je Mamić završio u pritvoru, Jovanović je rekao da nije reč o politici, već o dokazu da je Hrvatska uređena država u kojoj niko ne može da bude vređan po nacionalnoj, verskoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Zagrebački Jutarnji list u komentaru piše da je privođenje Zdravka Mamića, zbog njegovog primitivnog i sramotnog napada na ministra Jovanovića, veliki korak za hrvatsku državu koja dosad na govor mržnje uglavnom nije reagovala.

"Kapo hrvatskog fudbala u svojim je izjavama toliko preterao da je protiv sebe, u osudi svog ispada, ujedinio celu Hrvatsku", ističe zagrebački dnevnik.

List naglašava da bez slobode kritike nema ni demokratskog sistema i da je svakog ministra moguće kritikovati, ali nikako argumentima koje je Mamić upotrebio.

"On je Jovanovića pokušao da ocrni rasističkom retorikom. Prebrojavao mu je krvna zrnca. Na osnovu njegovog prezimena je tvrdio da mrzi sve hrvatsko", navodi list.

U komentaru se ukazuje i da Hrvatska mora da povuče granicu i da funkcioniše kao civilizovana, pristojna i pravno uredjena država.

"Ako u ovom slučaju ne bi odradila ono što zakon određuje i što bi svaka zajednica koja drži do svoje higijene obavezno učinila, pokazala bi se kukavičkom, zapravo nikakvom državom", ocenjuje list.

Novi list piše da se, uz Mamića, poslednja dva meseca istražuju i poslovi Dinama, ali i Mamićeve porodice - poreska davanja, transferi novca s hrvatskih na strane račune, kao i sumnjivo poslovanje s ruskim preduzećima.

U posebnom tekstu, Novi list ističe i da je krajnje vreme da Mamiću na vrata zakucaju inspekcija, tužilaštvo i policija, i da je to odavno moralo da se dogodi.

"Čovek kojem su puna usta branitelja i Hrvatske, a obožava narodnjake, ponovo prebrojava krvna zrnca u javnosti i zgražava se nad ministrom Željkom Jovanovićem, koji je pored svih njegovih mana još i Srbin. Nakon svega ključna su dva pitanja. Jesmo li kao društvo doista nemoćni da Mamića maknemo iz fudbala i strpamo ga u zatvor? Ili doista zaslužujemo da unedogled trpimo njegov govor mržnje, vulgarno i verbalno nasilje?", piše u komentaru lista.

Novi list dodaje da Mamić ne sme da prođe nekažnjeno i navodi da je njegova izjava pred utakmicu Hrvatske i Srbije "prelazi apsolutno sve okvire prihvatljivog ponašanja".

Kontroverzni Mamić je proteklih godina više puta bio prijavljivan prekršajno i krivično, među ostalim i zbog verbalnih i fizičkih pretnji novinaru.

Protiv njega je 2011. godine na sudu u Zagrebu vođen postupak zbog izjave da "gej fudbaleri ne mogu da igraju za reprezentaciju, jer fudbal igraju samo zdravi ljudi", ali je sud odbacio tužbu koju je podnelo nekoliko udruženja.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još