Zemlje koje najviše "mrze" Ameriku: Srbija na 10. mestu, Pakistan vodi

10. Srbija
U obrazloženju se navodi da Srbi "mrze" SAD, jer su upravo oni među prvima "prepoznali" Kosovo kao novu državu. Međutim, navode da se situacija značajno popravlja i da je sam premijer Dačić nedavno rekao da su Srbi godinama zavaravani da je Kosovo i dalje njihovo.

9. Grčka
Od početka grčke dužničke krize, simpatije prema američkoj vladi su naglo opale. Od 2009. do 2012. godine, koliko kriza traje, procenat stanovnika koji su voleli Ameriku je sa 41 posto na na 24 posto. Mnogi Grci su takođe kritikovali i Nemačku i kancelarku Angela Merkel.

8. Jemen
Samo 18 posto ispitanika u Jemenu nemaju ništa protiv američke politike. Odnosi između SAD i Jemena su nestabilni u poslednjih nekoliko godina. Oni su postali posebno napeti u 2008. godini kada su demonstranti napali američku ambasadu. U 2012. godini demonstranti su ponovo upali u američku ambasadu, a tom prilikom su četiri demonstranata ubijena.

7. Irak
Od marta 2003. godine kada su američki vojnici prvi put ušli u Irak i svrgnuli Sadam Huseina, do decembra 2011. godine SAD je imao značajno vojno prisustvo u zemlji. Prema nedavnoj anketi Galupa, 42 posto Iračana navelo je bezbednost poboljšana od američkog povlačenja. Međutim, skoro 46 posto anketiranih je reklo je korupcija pogoršana i da se nakon svrgavanja predsednika ništa značajno nije promenilo.

6. Iran
Čak 61 posto Iranaca ima negativan stav prema SAD, dok je samo 12 posto ima pozitivan stav. Iako je procenat onih koji imaju pozitivan stav nizak, to je blago poboljšanje od 2011. godine kada je samo 9 posto Iranaca dalo podršku američkoj politici. Sjedinjene Države nisu imale diplomatsko prisustvo u Iranu od krize sa taocima koja je usledila nakon islamske revolucije kasnih 70-ih. Američki Stejt department takođe savetuje građane da ne posećuju ovu zemlju. Veći deo sadašnje napetosti između SAD i Irana je zbog razvoja iranske nuklearne energije.

5. Egipat
Od svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine, tenzija između Egipta i SAD je porasla. U decembru 2011. egipatske snage su upale u prostorije 17 nevladinih organizacija, uključujući tri američke agencije koje rade u inostranstvu i promovišu pravo na izbor. Zapadne zemlje, kao što su SAD tvrdili da je ovaj postupak imao za cilj da uguši razvoj demokratije u Egiptu.

4. Liban
Liban leži u posebno nestabilnom delu Bliskog istoka, na granici Sirije i Izraela. Sirijski interesi često su uticali libansku domaću i spoljnu politiku. Pored toga, sirijska vojska imala je prisustvo u zemlji od 1976. do 2005. godine. Nedavno, napadi koje je organizovao Hezbolah, doveo je do kratkog vojnog sukoba sa Izraelom 2006. godine, a poznato je da Izrael uživa podršku SAD - a.

3. Alžir
Oko dve trećine Alžirca imali su negativan stav prema SAD. Američki građani u Alžiru su konstantno izloženi nasilju. Tri Amerikanca su ubijena nakon što su teroristi upali u jedan gasovod i držali zaposlene kao taoce. Ukupno 38 radnika iz različitih zemalja su ubijeni u tom napadu.

2. Palestina
Palestinci su dugo imali neprijateljske stavove prema Amerikancima zbog diplomatskog odnosa sa Izraelom. Krajem 2012. godine UN je usvojila rezoluciju kojom priznaje Palestinu. Sjedinjene Države su glasale protiv rezolucije, zajedno sa još osam drugih država, uključujući i Izrael. Nakon glasanja, članovi Kongresa pozvala je na zatvaranje američko sedište palestinske oslobodilačke organizacije u Vašingtonu.

1. Pakistan
Pakistansko neodobravanje američke politike porastao je na 79 posto. Za ovolike antipatije je jednim delom kriv i anti islamski film koji je snimljen u SAD - u, ali i ubistvo Osame Bin Ladena, kao i činjenica da su amerikanci organizovali njegovo ubistvo na njihovoj teritoriji.

24.sata

Pogledajte još