Mirel: Srbiju očekuju teške odluke u vezi sa Kosovom

Mirel, koji u okviru dvodnevnih razgovora delegacije Skupštine Srbije sa poslanicima Evropskog parlamenta zaduženim za zemlje Zapadnog Balkana, predstavlja Evropsku komisiju, poručio je da Komisija ima visoka očekivanja od Srbije i da je uveren da je uslove Evropskog saveta za dobijanje datuma početka pregovora moguće ispuniti.

"Srbiju očekuju teške odluke u vezi sa Kosovom", ukazao je Mirel, ali i naglasio da je Komisija impresionirana dosadašnjim naporima vlasti da se pronađe rešenje za ovaj problem, ali i rezultatima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i radom na regionalnom pomirenju.

Razgovori u Evropskom parlamentu počeli su popodne, a uz parlamentarnu delegaciju Srbije, koju kao predsednica Odbora za evropske integracije predvodi Milica Delević, u Brisel su doputovali i ministar pravde pravde Nikola Selaković i šef kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

Skup je, na zahtev izvestioca EP Jelka Kacina, počeo minutom ćutanja povodom godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića.

Kacin, koji je podsetio na desetogodišnjicu atentata, ocenio je da je Đinđićeva smrt bila težak gubitak za celu Evropu.

(old_image)

Selaković je evropske poslanike informisao o naporima svog ministarstva da ispravi greške počinjene tokom mandata prethodne Vlade i sprovede reformu pravosuđa do kraja.

On je najavio da će se nacrti novih strategija za reformu pravosuđa i za borbu protiv korupcije za narednih pet godina naći pred skupštinom već krajem ovog meseca.

Delević je uoči početka skupa rekla Tanjugu da su ovakvi sastanci važna šansa da se poslanici EP upoznaju sa naporima koje Srbija čini u reformama i dostizanju evropskih standarda na čitavom nizu polja, od pravosuđa do poljoprivrede.

"Ovo je prilika da sagledamo dokle smo došli i kakvi nas izazovi čekaju", izjavila je Delević.

Od narodnih poslanika, današnjem skupu prisustvuju Laslo Varga, Jadranka Joksimović, Dijana Vukomanović, Mladen Grujić, Mira Petrović, Jelena Trivan, Slobodan Samardžić, Ivan Andrić, Biljana Pantić Pilja i Slavica Saveljć.

Razgovori u Evropskom parlamentu nastaviće se i sutra, nakon čega će evropska delegacija doneti zaključke o napretku Srbije na evropskom putu.

(Blic)

Pogledajte još