Britanka već 15 godina izgleda kao da je u devetom mesecu trudnoće

- Otkako sam pre 15 godina postala naduvena, izgledam kao da sam konstantno u osmom ili devetom mesecu trudnoće. Stalno me boli, probada me u stomaku i u leđima i ima dana kada mogu samo da ležim - rekla je Džoan, majka petogodišnjeg dečaka.

Iako od 18. godine pati od misteriozne naduvenosti, britanski doktori nedavno su joj dali nadu da bi nakon inovativne operacije mogla da živi kao sav normalan svet. Hirurški zahvat sastoji se od ugrađivanja revolucionarnog minijaturnog neurostimulatora u debelo crevo, kako bi električnim impulsima regulisao pokrete i rad organa za varenje.
Dva slučaja u celom svetu

Džoan Tarton je preko interneta uspela da pronađe samo još jedan slučaj misteriozne bolesti nadutog stomaka, od kojeg ona pati. - Ima nas dvoje na celom svetu. Drugi pacijent živi u Americi i oboje čekamo na operaciju - rekla je Džoan.

- Kada sam pre tri meseca otišla na testiranje, maleni aparat su postavili pored mene i kroz grlo mi ubacili nekakvo crevo sve do stomaka. Čim su upalili mašinu, osetila sam veliko olakšanje i prvi put sam se osetila kao normalna devojka - rekla je Džoan.

Međutim, samo tri dana pre nego što je trebalo da ide na dogovorenu ugradnju implantata, iz bolnice u gradu Hal poručili su joj da je hirurški zahvat odložen do daljeg. Naime, u čitavoj Britaniji postoji samo dve medicinske ustanove - jedna u Londonu, a druga u Edinburgu - koje imaju dozvolu da izvode hirurške zahvate koji nikada pre nisu rađeni. Iz obe bolnice poručili su Džoan da sačeka jer njihovi hirurzi još nisu spremni da rade rizične operacije sa aparatom koji im nije poznat.

- Čekanje me dovodi do ludila. Spremna sam da rizikujem samo da me operišu - zaključila je Džoan.

Izvor: Kurir

Pogledajte još