Dešava se u "Balkanu"

Tokom maja u bioskopu "Balkan" nas očekuje nekoliko zanimljivih filmskih programa! Konačno, "Antikiller" u Beogradu!

Majski program bioskopa "Balkan", koji je renoviran tokom prethodne godine, počinje izuzetno sadržajnom smotrom filmova jednog od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora, Lordana Zafranovića. U okviru programa "Lordan kakvog ne poznajete", koji će trajati od 5. do 10. maja, pored nekoliko njegovih klasika, poput "Okupacije u 26 slika", biće prikazani i neki manje poznati filmovi koji su takođe utemeljili karijeru ovog praškog učenika. 

Filmska revija posvećena Lordanu Zafranoviću je nešto što ljubitelji filma nikako ne bi trebalo da propuste. Detaljan program retrospektive pogledajte ovde.

Paralelno sa programom "Lordan kakvog ne poznajete", posetioce bioskopa "Balkan", 9. i 10. maja očekuju mlade kinematografske nade koje će predstaviti svoje originalne video radove. Festival Youngsetrskog filma, u organizaciji Akademije umetnosti, dodeliće i nekoliko nagrada najupečatljivijim ostvarenjima koje su izabrali profesori ove Akademije: Milutin Petrović, Radoslav Vladić, Gordana Zafranović, Dušan Petrović i Mirjana Mijojlić.

Nakon ova dva programa, od 11. do 13. maja, svi koji su propustili najbolje filmove ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma "Beldocs". U okviru programa "Nagrađeni filmovi Beldocs 2009", pored ostalih, biće prikazana i sjajna ostvarenja "Priče iz Jodoka", "Nestanak heroja" i "Kosa Indije". Detaljan program pogledajte ovde.

Da Beograd i Njujork imaju mnogo toga zajedničkog, a pre svega Beograđane koji tamo žive, otkriće program "New York - Balkan". Filmove beogradskih autora koji žive Njujorku - "NY: 6 sati kasnije" Dragane Kanjevac, "The City" Vladana Nikolića, "Yugo Dive" Andree Štake, a verovatno i na Festivalu "Tribeca" nagrađeni "Tamo i ovde" Darka Lungulova ili “Drugi o nama” Ninosava Ranđelovića - biće moguće videti 25. i 26. maja. Satnicu možete pogledati ovde

I za kraj, kao posebnu poslasticu za fanove modernog ruskog filma, najavljujemo film "Antikiller" iz 2002. godine, koji će se na repertoaru "Balkana" naći od 28. maja, u terminu od 23 sata. Režiju ove akcije potpisuje Jegor Končalovski, sin poznatog ruskog reditelja Andreja Končalovskog i nećak Nikite Mihalkova. Junak ovog filma je policijski major Korenjev, poznatiji pod nadimkom Lisica. Po izlasku iz zatvora, u koji je dospeo zato što su mu podmetnuti dokazi o nezakonitoj proceduri istrage, Lisica se odlučuje na obračun sa ruskom mafijom i korumpiranom policijom. 


Film "Antikiller" je jedan od većih ruskih bioskopskih hitova. Kako najavljuju iz bioskopa "Balkan", uskoro ćemo biti u prilici da vidimo i drugi deo ovog filma "Antikiller 2: Antiterror", snimljen 2003. godine. Inače, za tekuću godinu je najavljena i premijera trećeg dela ove sage pod nazivom "Antikiller Danila Koretskog" čiju režiju potpisuje autor knjiga i scenarija prva dva dela, Danilo Korecki.

Takođe, od 28. maja, u terminu od 21 sata, u "Balkanu" će moći da se pogleda još jedan ruski film, prikazan na ovogodišnjem FEST-u. Radi se o ostvarenju Igora Kalenova "Aleksandar- Bitka na Nevi".

Katarina Milovanović

Pogledajte još