U Beogradu blago raste broj novoobolelih od tuberkuloze

-- ističe se u saopštenju, povo Svi veliki gradovi u Evropi beleže znatno veće stope oboljevanja od nacionalnih stopa, a takva situacija se očekuje i u Beogradu. Veliki broj beskućnika, alkoholičara, intravenskih narkomana, seksualnih radnika, kao i sve veći broj lica bez zdravstvenog osiguranja doprinosi toj pojavi dom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, 24. marta.

Procenjuje se da je u glavnom gradu prošle godine šest odsto obolelih, tokom lečenja tuberkuloze umrlo od drugog, pridruženog oboljenja, a tri odsto obolelih umrlo je od tuberkuloze (od toga, jedan bolesnik je bio HIV pozitivan).

Uprkos tome što Gradski zavod ima višedecenijsko iskustvo u uspešnom lečenju tuberkuloze, (kompletna dijagnostika, lečenje i praćenje obolelih, izdvojeno odeljenje za decu i omladinu, ambulanta za multirezistentnu tuberkulozu), svi ti faktori, kao i činjenica da je glavne zgrada Zavoda na Zvezdari mesecima, rešenjem građevinske inspekcije zabranjena za upotrebu, utiču na napore da se održi visok kvalitet usluga, upozorili su nadležni u Zavodu.

Oni su istakli da se u Beogradu leči i šest obolelih od multirezistentne tuberkuloze i podsetili da je to oblik bolesti za koji ne postoji potpuno efikasna terapija i zahteva komplikovan način lečenja. Uz to, ishod lečenja je neizvestan, tako da ponekad, uprkos svim preduzetim merama, ishod lečenja ove forme tuberkuloze bude nepovoljan.

Blic, Tanjug

Pogledajte još