Rahbari napustio Beogradsku filharmoniju

Iransko-austrijski dirigent ističe da je pre tri godine došao u Beogradsku filharmoniju, sa orkestrom ostvario lepe rezultate, da bi mu nedavno, na njegovo iznenađenje, uprava otkazala saradnju.

U Beogradskoj filharmoniji, kako je Rahbari istakao u svom obraćanju javnosti, vlada atmosfera straha, sa jedne, i arogancije, sa druge strane, koju sprovodi, kako je naveo, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac. Njega se muzičari plaše i zaziru kao od pravog diktatora, istakao je Rahbari u pismu koje prenosi Politika.

On dodaje da muzičari strepe da ne izgube posao, te laskaju i komplimentiraju Tasovcu, a zapravo su, kako smatra, veoma nesrećni. Rahbari je dodao da Ivan Tasovac sklapa poslove imajući u vidu najpre svoju korist, pa tek onda korist orkestra, kao i da nije zainteresovan da realizuje ideje, ukoliko ih on sam nije predložio. Pored toga, dodao je da direktor ne poštuje tuđe mišljenje, jer smatra da je on uvek u pravu.

Rahbari ne krije da je dolaskom u Beogradsku filharmoniju stekao utisak da je Tasovac „najbolji menadžer na svetu, nalik idealnoj osobi za saradnju”, međutim, vremenom se, kaže, uverio u njegov „neprofesionalizam”.

„Mislio sam da su me pozvali u Beograd da bih dobro radio sa orkestrom i ništa više. Obavestio sam muzičare o celoj ovoj stvari, onda mi je saopšteno da su mi otkazani svi koncerti, i ja sam to prihvatio”, piše dirigent.

Rahbari dodaje i to da se publicitet oko Beogradske filharmonije pravi oko stvari koje su za druge orkestre uobičajene, da se određene stvari rade površno i radi efekta, kao i da u repertoaru orkestra ima dosta zabavljačkog.

Uprkos tome što sa menadžmentom Beogradske filharmonije nije našao zajednički jezik, Aleksandar Rahbari ističe da je zavoleo naš narod, i da se nada da će se jednog dana vratiti u Beograd da ponovo upravlja našim ansamblom.

U njegovoj biografiji stoji da je sarađivao sa više od 120 orkestara, i ostvario više od 150 snimaka za ugledne izdavačke kuće. Sledbenik je poznatog austrijskog dirigenta Hansa Svarovskog i nekadašnji asistent Herberta fon Karajana, takođe maestra iz Austrije, jednog od najznačajnijih u 20. veku. Za angažman u orkestrima Belgije i Češke, Rahbari je odlikovan najvišim državnim priznanjima.

Povodom odlaska Rahbarija iz našeg orkestra, Beogradska filharmonija, bar za sada, neće se oglašavati.

Izvor: Politika.rs

Pogledajte još