Saslušanje privedenih za "Azotaru"

Privedeni se sumnjiče da su zloupotrebama u vezi sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili to preduzeće za više od 400 miliona dinara, a državni bužet za 70.000 miliona dinara.

Svim osumnjičenima je određeno je zadržavanje do 48 sati, rekao je Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je precizirao da je reč o nastavku istrage koja je pokrenuta 24. novembra prošle godine, koja je od tada proširena u još dva navrata.

PROČITAJ I: Azotara: U toku privođenje 12 osoba

Prema njegovim rečima, u Tužilaštvo su privedeni komercijalni direktor HIP "Azotare" Pančevo Vlada Krković, direktor "GB Frigologistik"doo Novi Sad Branko Jurišić, vlasnik predužeća "GB Frigologistik" Slavko Guberinić, odgovorno lice u preduzeću "Agronorma" Radivoje Božović iz Sremske Kamenice.

Vlasnik preduzeća "Makota" Dragi Stojaković iz Novog Sada, vlasnik i direktor preduzeća "Neno trejd" Zorana Mijajlovića iz Vrbasa, vlasnik preduzeća "Alero union" iz Vrbasa Savo Roganović, vlasnik preduzeća "MAT" iz Novog Sada Dragi Popin, vlasnik preduzeća "Agro bosman" iz Novog Sada Milisav Filipić, odgovorno lice u preduzećima "Agro fiš trejd" i "Anos" iz Subotice Saša Ostojić, direktor preduzeća "Jokom" iz Beograda Bojan Joksimović, kao i direktorka preduzeća "Polet plus" iz Bora Danojla Matijašević.

Tužilac je ukazao da je policija protiv osumnjičenih podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su od maja 2010. do aprila 2011. kao odgovorna lica u pomenutim preduzećima oštetili budžet Srbije neosnovanim korišćenjem sredstava namenjenim za regresiranje mineralnih đubriva po uredbama Vlade Srbije kao i Azotaru iz Pančeva po osnovu neplaćanja preuzetih regresiranih i neregresiranih mineralnih đubriva.

"Prema prijavi sumnja se da je na taj način, budžet Srbije oštećen za oko 70 miliona dinara, a Azorara za više od 400 miliona dinara", naglasio je Radisavljević.

Istovremeno policija je podnela i dopunu prijave protiv zastupnika kapitala i UO u HIP Azotara Radosava Vujačića i zamenika direktora u tom preduzeću Mihajla Grujića zbog sumnje da su kao odgovorna lica omogućili pomenutim privatnim preduzećima kupovinu regresiranog mineralnog đubriva, iako ona nisu imala na to pravo, prema uredbama Vlade Srbije.

Takođe, se terete da su na štetu Azotare odobrili prodaju mineralnog đubriva istim kupcima pod povlašćenim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja tako da najveći deo isporučenih đubriva do danas nije naplaćen, dodao je tužilac i podsetio da se protiv Vujačića i Grujića već vodi istraga od novembra prošle godine.

Tužilaštvo je krajem novembra prošle godine, zbog nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva pokrenulo istragu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, vlasnika konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimira Nikezića i još sedam osumnjičenih.

Kasnije u dva navrata proširena hapšenjem još deset osoba.

Pre mesec i po dana kao svedoci u istrazi koju vodi tuzizlaštvo za organizovani kriminal saslušani su predsednik izvršnog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Izvor: B92

Pogledajte još