Prepečenica iz Aranđelovca - najbolja rakija u Srbiji

Devetočlana komisija na čelu sa profesorom Poljoprivrednog fakulteta dr Ninoslavom Nikićevićem Tasićevoj rakiji dodelila je 19,14 poena. Drugo mesto je osvojio Jovica Malinović iz Gradiške sa 19,05, a treće Miodrag Tanović iz Brežana sa 19,02 boda.

Kako je istakao profesor Nikićević u pauzi ocenjivanja, Srbija ima oko 40 miliona stabala šljiva, ali sve manje crvene ranke i požegače koje daju visokokvalitetne rakije.

Mišljenja je da bi naša zemlja mogla da osvoji Evropu u pogledu kvalitetnih alkoholnih pića. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 38 rakija koje imaju od 40-55 % alkohola i zauzele su neko od prva tri mesta na dvanaest regionalnih smotri u Republici Srpskoj, na Kosmetu i Srbiji u 2012. godini.

Uzorci rakija bili su šifrovani, ime pobednika znalo se tek nakon otvaranja koverata, a članovi komisije da ne bi izgubili osećaj za ukus rakije posle probanja uzoraka koristili su mleko, mladi sir i jabuke.

Član komisije, mr Branko Popović je ocenio da i razlike u boji prepečenica govore o raznovrsnosti rakija našeg podneblja. Prema njegovim rečima, godišnja proizvodnja u Srbiji je od 20 - 30 miliona litara prepečenice. Svečano proglašenje rezultata biće u aprilu u Institutu za voćarstvo u Čačku, koji je i organizator i pokrovitelj ovog takmičenja.

Direktor ove naučne ustanove dr Svetlana Paunović je naglasila da će ova smotra postati tradicionalna jer podstiče takmičarski duh, a samim tim podiže i kvalitet u proizvodnji rakije.

(Izvor: B92)

Pogledajte još