Mleko koje pijemo sve bolje

Nadležne institucije rade na tome da se uskoro vrati evropski standard o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Kako tvrdi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović, kontrole mleka u Srbiji se i dalje rade svakodnevno.

"Uzorci se po nekoliko puta dnevno šalju u laboratorije", tvrdi Golubović.

"Nijedan proizvod sada ne prelazi granicu od 0,5 mikrograma po kilogramu aflatoksina, a najveći deo zadovoljava i stari propis od 0,05. Pošto smo podelili zdrav kukuruz i zeolit za ishranu krava, i stočna hrana je sada pod kontrolom".

Golubović najavljuje i da će Srbija vrlo brzo vratiti granicu aflatoksina, koje imaju ostale zemlje Evrope. Ministarstvo poljoprivrede je već, kako državni sekretar kaže, počelo sa pripremom za izmenu pravilnika o dozvoljenom nivou toksina.

"Taj proces se radi postepeno. Sada edukujemo proizvođače kako da hrane životinje i na koji način da skladiše žito, onda ćemo regulisati propise za stočnu hranu i na kraju promeniti standarde za mleko, ali tek kada budemo sigurni da farmeri i prerađivači mogu da ih ispoštuju, a svakako su na dobrom putu", tvrdi Golubović.

Nakaradna organizaciona racionalizacija Ministarstva poljoprivrede je izvršena dok je ministar bio Saša Dragin, tvrde u ovom ministarstvu. Prema njihovim rečima, takva agrarna politika proizvela je otpuštanje 70 inspektora u periodu od 2010. do 2011. godine. U sadašnjem Ministarstvu poljoprivrede navode da je sistem službenih kontrola, koju sprovode inspekcijske službe danas značajno otežan zbog nedostatka inspektora.

Da je sa mlekom sve u redu potvrđuju i u Nišu. Sudeći prema rezultatima analiza, koje je uradio niški Veterinarski specijalistički institut, žitelji grada na Nišavi i okoline piju ispravno mleko. Od 1. marta do sada, na prisustvo aflatoksina, analiziran je ukupno 61 uzorak iz "Niške mlekare" i drugih proizvođača mleka iz ovoga kraja i svi su bezbedni po život i zdravlje ljudi.

Osim mleka, rađena je i provera sireva sa niške Cvetne pijace, kojom je takođe potvrđeno, da nije bilo nijednog uzorka koji u sebi sadrži nedozvoljen nivo aflatoksina.

Prema rečima direktorke Veterinarskog specijalističkog instituta Snežane Radenković, ranije nije bilo interesovanja za ovu analizu, ali se posle afere sa aflatoksinom, broj zainteresovanih znatno povećao i sada se radi punom parom.

Kod Rusa na obuku

Kako bi bio poboljšan kvalitet kontrole srpskih jabuka, Rusija je ponudila da pošalje ekipu fitosanitarnih stručnjaka, koja bi vršila obuku naših inspekcija i pružila im stručnu podršku. Ministar spoljašnje i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da analize spornih jabuka, koje su izvezene u Rusiju još nisu gotove, te da su predstavnici fitosanitarne inspekcije obećali da će poslati konačne rezultate čim budu gotovi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još