"Noćne ptice" pametnije i zdravije od ranoranilaca

Istraživanje koje je sprovedeno među tinejdžerima je pokazalo da su oni koji noć koriste za neke druge aktivnosti umesto za spavanje, generalno bistriji i zdraviji od ranoranilaca.

Istraživanje je obuhvatilo 1.000 tinejdžera sa Univerziteta u Madridu i otkrilo je da su oni koji ostaju do kasno u noć pokzivali veći stepen inteligencije koji se uobičajeno povezuje sa komplikovanijim i boljim poslovima sa velikim platama.

Istraživači su posmatralli navike tinejdžera i njihov biološki sat i odredili da li vole da ostanu budni do kasno u noć ili da ustaju rano, upoređujući ih sa njihovim uspehom u školi, ocenama i sposobnostima da rešavaju probleme.

Oni koji su ostajali budni noću su pokazali bolje rezultate u pravilnom rasuđivanju i sposobnostima da razmišljaju analitički, a te osobine se dovode u vezu sa kreativnim i inovativnim ponašanjem, koje odlikuju dobro plaćene profesije, navodi se u izveštaju.

Ranoranioci, pak, generalno imaju bolji uspeh u školi, što je naučnike navelo da izvedu i teoriju po kojoj su zapravo "noćne ptice" oštećene zbog toga što se časovi održavaju ujutro i po danu.

Još jedno istraživanje u američkoj avijaciji je potvrdilo rezultate ove studije, jer je pokazalo da oni regruti koji kasno ustaju imali veću moć rasuđivanje nego jutarnji tipovi, a na to se nadovezuju i rezultati istraživanja u Sautemptonu koj su pokazali da su noćni tipovi imali bolje plate i standard života u odnosu na ranoranioce.

Naučnici kažu da su noćni tipovi ekstrovetniji i kreativniji ljudi: pesnici, umetnici, pronalazači, dok su ranoranioci takozvani "deduktivni" tipovi poput računovođa i državnih službenika. "Noćne ptice" su društvenije, druželjubivije ličnosti, koje bi se verovatno pokazale bolje u rešavanju kkriptičnih ukrštenica, dok bi se ranoranioci bolje snašli u rešavanju logičkih zadataka.

Poznate "noćne ptice" su između ostalih Barak Obama, Čarls Darvin, Kit Ričards, i Elvis Presli, dok su ranoranioci Napoleon, Ernest Hemingvej i Džordž Buš za koga se navodno tvrdi da je u krevetu već u 10 sati uveče.

B92

Pogledajte još