Severinin muzički vremeplov

Vrcava devojčica je rano pokazala interesovanje za pozornicu, već sa 10 godina bila je deo mjuzikla „Frane štrapalo“. Upisala je u Splitu Srednju muzičku školu, ali je pevačica postala još pre mature. Prvi album koji je, kao i drugi, nazvala svojim imenom, objavila je kao tinejdžerka, a njene rane radove sa debija (1990.) poput „Vodi me na ples“, „Svirajte mi rokeri“ poznaju i pamte mahom oni koji pripadaju „tvrdom jezgru“ fanova.

Zamirisalo je, međutim, odmah da je zvezda rođena, pa je na drugom albumu (1992.) za nju radila reprezentativna ekipa stvaralaca: Hus (Parni valjak), Džiboni, Đorđe Novković, Zrinko Tutić, Dino Dvornik, Nikša Bratoš, Jurica Pađen... Izdvojila se „Tvoja prva djevojka“, tu je i obrada Srebrnih krila „Zakuni se, ljubavi“.

Treći album „Dalmatinka“ ('93.) potpuno je prošao u znaku naslovne pesme koja je i dan danas jedan od najvećih koncertnih aduta. Peva se poput himne i u gradovima koji su stotinama kolimetara udaljeni od Dalmacije. Severina na ovom izdanju beleži još jednu obradu, „Ne spavaj mala moja“ iz repertoara Bijelog dugmeta.

Na albumu „Trava zelena“ ('95.), uz naslovnu pesmu, kao hit se izdvojio i duet sa Žerom iz Crvene jabukeTi si srce moje“. Već naredne godine objavljen je album „Moja stvar“ gde se Severina priklonila tada dominantnom brit-pop zvuku. To se posebno oseti u hitu po kom je i nazvan album, kao i u temi Saše Lošića „Od rođendana do rođendana“, kasnije uvrštenoj i na povratnički album Plavog orkestra.

Niz albuma sa znatno većim brojem hitova započeo je izdanjem „Djevojka sa sela“ (1998.). Uz naslovnu pesmu, tu je i prvi duet sa Željkom BebekomRastajem se od života“, pa čuvena ženska himna „Prijateljice“... Saradnja sa ekipom iz Plavog orkestra nastavljena je pesmom „Zaustavite tramvaj“, a široj javnosti je malo poznata zanimljiva obrada „Sunce sija, trava miriše“ koju su, deset godina ranije, u vreme ljubavi, zajedno otpevali Bebi Dol i Masimo Savić.

„Ja samo pjevam“, poručila je Seve na istoimenom albumu već naredne godine. Niz obrada je tu nastavila ubrzanom verzijom Zaninog hita „Dodirni mi kolena“, dobro su znane i „Ante“, „Da si moj“ i „Daj da biram“. Godine '99. izašao je i njen prvi koncertni CD „Paloma Nera“ sa snimkom nastupa još iz '93.

„Pogled ispod obrva“ (2001.) je, bez ikakve dileme, i dan danas album sa najviše hitova u dosadašnjoj Severininoj karijeri. Ne zna se koja se više vrtela po radio stanicama – naslovna, „Mili moj“, „Virujen u te“, „Mala je dala“, „Tako je to“, „Krivi spoj“, „Voli me, ne voli“, „Ajde, ajde, zlato moje“... Njegov veliki uspeh ispraćen je i prvim pravim, zrelim koncertnim albumom „Virujen u te“ (najbolje uživo) a otprilike u tom periodu, sa otopljavanjem srpsko-hrvatskih odnosa, Severina postaje sve prisutnija i na našoj sceni, brzo stičući epitet velike zvezde. Na pomenutom živom CD-u su i dva studijska snimka – duetski hit sa Borisom Novkovićem Ko je kriv“ i „Vrati se pod hitno“.

Za „Severgreen“ iz 2004. se možda može reći da predstavlja manje komercijalno izdanje od prethodnog, ali je na njemu nekoliko poslastica za prave obožavaoce poput pesama „Broš“, „Niti s' tobom, nit' bez tebe“, „Sama na sceni“ i, posebno, „Šta me sad pitaš šta mi je“, a za ovu turneju je (da se pripremite, nego šta), u listu vraćena i „Tuge od sna“. Sećamo se, naravno, i onih „prvoloptaških“ – „Adam i Seva“, „Hrvatica“, „Ma daj“... Uvodni singl čudnog naziva „Bojate bane buski“ brzo je pao u drugi plan.

Severina je 2006. bila predstavnik Hrvatske na Pesmi Evrovizije sa numerom „Moja štikla“, a na maksi singlu se, pored nekoliko remiksa, nalazi i pesma „Moj sokole“. Saradnju sa Goranom Bregovićem je, posle „Štikle“, nastavila na albumu „Zdravo Marijo“ (2008.) – sećanje je još sveže na „Gas, gas“, „Gade“, „Tridesete“, „Pucajte u tamburaše“...

J

Jedan od najvećih hitova na prvom „Miligram“ albumu (2009) je Severinina „Lola“, a prvi veliki koncert u beogradskoj Kombank Areni, 17. oktobra iste godine, zabeležen je na DVD-u i duplom CD-u „Tridesete uživo“.

Ono što je najnovije, najaktuelnije je, svakako, album „Dobrodošao u klub“ i na njemu - „Bred Pit“, „Italiana“, „Tarapana“, „Uzbuna“, pa nova saradnja sa Bebekom ("Tango")...

Sledi Arena broj dva, Severininim godinama uspeha ni ne nazire se kraj. Karijera koju prate i raznorazni „šou-biz“ momenti, neke od njih poznajemo i bolje od pesama. Ovo je, međutim, bio jedan, nadamo se, vama prijatan čisto muzički osvrt na njenu karijeru – da vas zagrejemo, možda na nešto i podsetimo pre nego što subota dođe.

Pogledajte još