Francuska: 20 smrti zbog pilule

Od toga se prosečno 1.751 slučaj godišnje povezuje s uzimanjem kontraceptivnih pilula treće i četvrte generacije, prenosi AFP.

U proseku se godišnje korišcćenju pulula za kontracepciju može pripisati 20 smrtnih slučajeva u Francuskoj, od kojih šest zbog pilula prve i druge, a 14 zbog pilula treće i četvrte generacije, stoji u izveštaju ANSM.

Uz konstataciju da se taj nivo smrtnog rizika zbog tromba u principu može smatrati niskim, ANSM ističe i da se on s godinama povećava kod svih žena - i onih koje koriste i onih koje ne koriste pilulu.

Više od četiri miliona Francuskinja je koristilo kontraceptivnu pilulu između 2001. i 2011. godine, od kojih otprilike polovina pilule prve i druge, a polovina treće i četvrte generacije.

Treća generacija pilula za kontracepciju se pojavila na tržištu devedesetih godina, a četvrta u poslednjih desetak godina. Obe sadrže sintetičku verziju ženskog hormona progesterona, koji je uveden baš zbog neželjenih sporednih dejstava, koje su imale pilule prve i druge generacije.

Francusko ministarstvo zdravlja je januara ove godine upozorilo lekare da pilule treće i četvrte generacije prepisuju samo "u vrlo specifičnim uslovima" i nikad kao prvu opciju. Ministarstvo je apelovalo na Evropsku medicinsku agenciju (EMA) da, u skladu sa njegovim nalazima, izmeni i svoje preporuke o korišćenju pilula, a EMA je obećala da će proučiti tu ideju.

Francusko ministarstvo zdravlja je, osim toga, kontraceptivne pilule treće i četvrte generacije skinulo s "pozitivne liste" lekova.

ANSM ističe da je, prema podacima za februar, došlo do smanjenja prodaje pilula treće i četvrte generacije u Francuskoj za 34 odsto, uz rast prodaje pilula prve i druge generacije za 27 odsto.

Buru oko kontraceptivnih pilula u Francuskoj je pokrenuo slučaj 25.godišnje Marion Lara, koja je ostala teško hendikepirana posle šloga, kojeg je u tužbi pripisala dejstvu izvesne kontraceptivne pilule novije generacije, proizvoda farmaceutske kompanije "Bajer".

Izvor: B92

Pogledajte još