Smajlović: Mediji u Srbiji malo slobodniji

"Organizacija Repoteri bez granica pre mesec dana objavila je da je Srbija pod vlašću bivših radikala i socijalista skočila za 17 mesta po medijskim slobodama u odnosu na pre godinu dana kada je na vlasti bio najveći ljubimac demokratskih država Evropa", rekla je Ljiljana Smajlović na Vivaldi poslovnom forumu na Mokroj gori.

Predsednica UNS-a je navela da se kvalitet i sadržaj medija nije popravio, ali je "došlo do nešto više slobode" i Srbija je po medijskim slobodama jedno mesto ispred Hrvatske.

Ljiljana Smajlović je istakla da je važnije braniti slobodu u novinarstvu i društvu nego insistirati na pristojnom vladanju I mirnom govoru.

"Ako hoćemo da mediji kontrolišu vlast onda moramo da branimo I garantujemo slobodu čak i kada nam ne godi i kada nam se čini da je to prostakluk i udar na osnovne vrednosti", rekla je Ljiljana Smajlović.

Ona je dodala da je vlast Demokratske stranke u medijima bila zaštićena kao beli medved, a da sada predstavnicima bivše vlasti izgleda strašno kada "tabloidni psi razvlače njihova telesa po ulicama".

"To je povezano, da nisu bili zaštićeni sada se ovo ne bi dešavalo", rekla je Ljiljana Smajlović.

Predsednica UNS-a rekla je da su se u Velikoj Britaniji i Francuskoj tabloidi oteli u silu iznad društva, dok su u Srbiji u službi političara koji ih koriste za napade i obračune.

"Za zdravlje društva je bolje kada su mediji u privatnom vlasništvu i sprovode uređivačku politiku vlasnika nego kada ih kontrolišu političke stranke. Važno je da građani znaju ko vuče konce, ko su vlasnici medija", rekla je Ljiljana Smajlović.

Ona je navela da dokazano nije tačno da bi društvo bilo bolje kada bi mediji pisali lepo.

"Dogmatizacija i teranje ljudi da nekritički misle i pišu nije način za izgradnju poželjnog sistema vrednosti. Mediji nisu krivi zato što u društvu ne vladaju prave vrednosti", rekla je Ljiljana Smajlović.

Vivaldi poslovni forum koji se održava u hotelu "Mećavnik" na Mokroj gori organizovali su Mokrogorska poslovna škola i UNS.

(Izvor: B92)

Pogledajte još