JAT nema avione, otkazuje letove?

Kompanija Jat ervejz saopštila je juče da će tokom letnje sezone, od 31. marta do 26. oktobra pojačati saobraćaj u regionu. Ali, po pisanju domaćih medija situacija je drugačiija...

Prema saopštenju specijalizovanog portala Aviokarta, uvidom u rezervacioni sistem utvrđeno je da je samo za april Jat otkazao čak 45 povratnih letova, odnosno 90 poletanja.

"Najviše letova je otkazano na destinacijama gde leti ATR zbog toga što u Jatu trenutno raspolažu samo sa dva aviona ovog tipa, od tri koliko je predviđeno prilikom planiranja letnjeg reda letenja", tvrdi Dragan Nikolić iz Aviokarte.

Prema podacima ovog portala, Jat bi tokom aprila trebalo da na redovan "C" pregled pošalje jedan boing 737-300, što će stvoriti dodatne probleme, pošto ovaj pregled može da potraje i do 20 dana.

"Prema informacijama, Jat je otkazao 26 letova do i od Atine, pa će umesto svakodnevnih polazaka na toj relaciji leteti četiri puta nedeljno. Najveći broj otkazanih letova pronašli smo na liniji Beograd - Podgorica, na kojoj su tokom aprila otkazana 32 leta", tvrde u Aviokarti.

Upitani za odgovor na ove navode u Jatu za "Danas" kažu samo da "prelaskom na letnji red letenja Jat izlazi u susret interesovanju i potrebama putnika i u zavisnosti od toga se za svaki mesec i planira određeni broj letova ka određenim destinacijama, a nikako se ne radi o otkazivanju letova" i dodaju da će pojačati saobraćaj ka destinacijama za koje putnici pokazuju najviše interesovanja.

U saopštenju Jata navodi se da će njegovi avioni tokom leta za Pulu saobraćati utorkom, sredom, subotom i nedeljom, dok će početkom maja poleteti za Dubrovnik ponedeljkom, a od juna i sredom, četvrtkom, petkom i subotom. Ka Ohridu i Solunu, leteće se šest puta nedeljno, a za Tivat i do sedam puta dnevno tokom sezone letnjih odmora.

Od početka juna do sredine septembra saobraćaj sa Sarajevom i Skopljem biće obavljan avionom boing 737, umesto ATR-om, sa dvostruko većim brojem mesta, tvrde u Jatu. Kako kažu, predviđene su i dodatne frekvencije za Moskvu i Pariz ka kojima je broj letova dupliran, a pojačan je i saobraćaj za Beč i Diseldorf.

Izvor: Danas/B92

Pogledajte još