Protest građana zbog zatvaranja Svratišta

Poziv na okupljanje pojavio se tokom vikenda na društvenim mrežama, jer preko 140 dece sa kojima je Svratište aktivno radilo neće moći da koristi usluge svratišta ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni.

Radi uspešne i kvalitetne zaštite dece u celoj zemilji pa samim tim i na teritoriji grada Beograda, neophodno je uspostaviti mrežu usluga i ustanova i to isto preporučuje i Zakon o socijalnoj zaštiti. Ovo znači da jedno Prihvatilište sa prihvatnom stanicom za decu, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine kao i Zavod za vaspitanje, pored mreže centara za socijalni rad, nisu dovoljni za obuhvat dece koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Iz Centra za inegraciju mladih dali su rok gradskom sekreterijatu za socijaln zaštitu danas do 16h da preinače svoju odluku.

Podsetimo, tokom vikenda pojavila se informacija da je Svratište u Krfskoj ulici definitivno pred zatvaranjem, nakon čega je Grad Beograd odbacio takvu mogućnost.

- Nažalost, posle višemesečnog dijaloga koji je intenziviran poslednjih nedelju dana a nakon današnjeg sastanka u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, CIM obaveštava javnost da nije dogovoren održivi način podrške nastavku rada Svratišta - naveo je CIM.

U saopštenju Grada se podseća da je grad Centru za integraciju mladih (CIM), nevladinoj organizaciji koja sprovodi taj projekat, ustupio potpuno renoviran prostor u Krfskoj ulici, a da je prošle godine, Sekretarijat za socijalnu zaštitu za funkcionisanje Svratišta izdvojio 14,6 miliona dinara.

Ukoliko se, kako su najavili iz CIM-a, ova nevladina organizacija povuče iz projekta, Grad Beograd će preuzeti kompletnu brigu o Svratištu i neće dozvoliti da dođe do prekida u njegovom radu niti do zatvaranja.

U saopštenju je navedeno i da će dok god i jedno dete bude koristilo usluge Svratišta u Krfskoj ulici, njegovo postojanje imati svrhu i podršku Grada Beograda.

Izvor: B92

Pogledajte još