Predstava "Opomena, deset godina posle Zorana Đinđića"

"Opomena" je multimedijalni spektakl koji kombinuje elemente pozorišne predstave i političkog performansa i u čijoj realizaciji učestvuje više od 50 saradnika. Muzika, pokret i video zapisi biće kombinovani sa glumačkom igrom 16 mladih talentovanih glumaca (8 devojaka i 8 mladića) koji će uz Lečića pokušati da na sceni postave neka od suštinskih pitanja kojima se i Zoran svojom filosofskom mišlju bavio, sa željom da ožive Zoranove ideje i viziju.

Predstava korespondira sa trenutnom društveno-političkom situacijom u kojoj se nalazimo i prema rečima Branislava Lečića, autora projekta “nije Zoranova biografija niti priča o njegovom atetatu ili sudjenju već intimni dijalog sa Zoranom u vremenu kada mu se dižu spomenici i on sam uzdiže na nivo mita a njegove ideje i poruke koje su aktuelnije nego ikada, se ne slede.”

Rukovodeći se Đinđićevom željom da ga što veći broj ljudi čuje i razume Lečić je odlučio da umesto klasične scene napravi spektakl na velikoj sceni Sava Centra ne želeći da to bude jedan elitistički događaj i samo umetnički performans već poruka za sve nas.

Za potrebe predstave bio je organizovan i veliki glumački kasting na kome je učestvovalo više od 200 mladih glumaca od kojih je izabrano 16-oro. Đinđić je verovao mladima i obraćao se njima i ova predstava treba da bude opomena svima a posebno mladosti koja ne sme biti uspavana nego mora da se sama izbori za promene u našem društvu i bolje sutra.

Pogledajte još