Deseta "Noć muzeja" u 150 kulturnih institucija

Za "Noć muzeja" prijavilo se 68 gradova i mesta u Srbiji, kao i 55 muzeja, galerija i izložbenih prostora u Beogradu.

Deseta "Noć muzeja" otvoriće vrata kulturnih institucija u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zrenjaninu, Svilajncu, Nišu, Požarevcu, Somboru, Jagodini, Leskovcu...

Pola miliona posetilaca u Srbiji u 2012. godini Prošlogodišnja manifestacija, u kojoj je učestvovalo 65 gradova, zabeležila je skoro pola miliona poseta širom Srbije. U evropskoj "Noći muzeja" ove godine učestvovaće 40 zemalja i više od 3.000 muzeja.

"Želimo da muzeji postanu 'živa', centralna mesta za neformalno učenje, prostori u koje će mladi rado ići i gde će se dobro osećati. Zaista verujemo da muzeji mogu i treba da postanu popularno, savremeno i prijatno mesto susretanja", istakao je koosnivač manifestacije Mladen Petrović.

Njegova koleginica, takođe osnivač "Noći muzeja", Ana Jovanović kaže da će se i ove godine potruditi da pokažu da muzeji imaju šta da ponude i dodala da žele da se kod barem jednog dela nove publike probudi ljubav i radoznalost prema kulturnoj baštini.
"Ove godine slavimo ozbiljan jubilej - desetu 'Noć muzeja'. Ponosni smo što smo uspeli da opstanemo sve ove godine, borili smo se za mesto na kulturnom nebu Srbije, koje je malo i neprimetno. Mislim da smo kvalitetom osvajali posetioce pa će kreativnost ostati naše glavno obeležje i u budućnosti", istakla je Jovanović.

Nacionalni sponzor ovogodišnje "Noći muzeja" je kanal "Viasat History". Prijatelj jubileja je kompanija MTS, dok je beogradski sponzor "Koka Kola".

Izvor: Blic

Pogledajte još