Počele poplave u regionu

Vodostaj reke Save kod Gradiške prešao je kotu redovne odbrane od poplava, dok su vodostaji ostalih reka u Republici Srpskoj takođe u porastu i kota redovne odbrane od poplava je premašena nizvodno od Novog Grada, gde je vodostaj Une 362 centimetra.

Voda se izlila kod Bratunca, a Neretva se približava kućama u mostarskom naselju Luka, pored Starog mosta. Stanje je alarmanto na prilazu Starom Gradu, gde se izlila pritoka Neretve Radobolja. Od popodnevnih sati u nedjelju Neretva je počela plaviti prilaze obalama i opasno se približavati kućama u mostarskom naselju Luka, javili su banjalučki mediji.

Ovo naselje udaljeno je samo pet minuta hoda od Starog mosta. Potpuno je poplavljeno dečije igralište u naselju, tzv. Hadžića liman, sa više od metar naplavljene vode, a nabujala Neretva preti i kućama uz obalu u tom naselju.

Stanovnici naselja, već poučeni ranijim iskustvima sa plavnim talasom 1999. i kasnijim poplavama, strahuju za svoje domove i očekuju da se merodavni oglase.

Nadošla Neretva je poplavila i stope Starog mosta do opasnog nivoa i naplavila prilaz Starom mostu sa zapadne obale, gde preti da potopi i neke kafiće i restorane.

Vodeni talasi Save i Kupe prete Sisku u kojem je čitavu noć padala kiša. Vrh vodenog talasa očekuje se poslepodne. Vanredne mere odbrane od poplave uvedene su juče na području Jasenovca, jer se očekuje vodostaj od oko 830 centimetara. Vodostaj Save uzvodno od Zagreba u blagom je opadanju, pa se očekuje ukidanje redovnih mera.

Reka Bednja u Varaždinskoj županiji poplavila je više od 50 kuća. Zbog velikih količina padalina u Hrvatskoj koje su uzrokovale stvaranje nekontrolisanih bujica, odronio se deo koloseka između stanica Križevci i Lepavina na pruzi Dugo Selo-Botovo, kao I između stanica Novi Marof i Turčin na pruzi Bedekovčina - Čakovec, saopštile su jutros Hrvatske želenice. Zbog toga su za železnički saobraćaj zatvorene deonice pruge Križevci-Koprivnica i Novi Marof-Varaždin.

Vozovi iz Osijeka i za Osijek umesto preko Koprivnice saobraćaju pomoćnim putem preko Belovara i Kloštra. Takođe, zbog oštećenja od nabujalog potoka Žavnice, zatvoren je most između Cirkvene i Sv. Ivana Žabno, a ekipa Preduzeća za puteve utvrđuje stanje i nosivost mosta.

U Zagrebu su aktivirana dva manja klizišta, jedna je kuća pretrpela manja oštećenja ali za sada nije ozbiljnije ugrožena, saopšteno je iz Gradskog biroa za hitne situacije.

Iako je nakon kratkotrajne stagnacije vodostaja Save izgledalo kako opasnosti za sisačku Posavinu neće biti, večerašnji porast vodostaja zabrinuo je stanovnike naselja na savskim obalama. Zatražene su dodatne kolicine džakova sa peskom koje članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava i meštani postavljaju na najkritičnijim mestima u Martinskoj Vesi, Trebarjevu, Dubrovčaku I drugim naseljima.

"Osim porasta vodostaja Save, zabrinjavaju nas i zaobalne vode, koje su već poplavile nekoliko domaćinstava. Koliko možemo, nastojimo pomaći meštanima da se odbrane od vodene stihije", kaže načelnik opštine Martinska Ves Ivica Dadović.

Na snazi su redovne mere obrane od poplava, ali ako se porast vodostaja nastavi, ujutro bi mogle biti proglašene i vanredne mere. Kritična će biti noć, kada se očekuje da bi vodeni talas Kupe, koji prema Sisku dolazi iz Karlovca, dodatno mogao povećati vodostaj Sav(e.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još