Lavrentiju neće biti suđeno za podstrekivanje na ubistvo!

Episkopu se tim zahtevom stavlja na teret da je postrekao Branislava Peranovića na izvršenje krivičnih dela teško ubistvo i zlostavljanje i mučenje, tako što je dozvolio otvranje i postojanje Centra za lečenje bolesti zavisnosti „Sretenje“ u Jadranskoj Lešnici, na čije čelo je postavio Peranovića, pri čemu je znao da Peranović u okviru svojih metoda primenjuje i fizičku silu nad štićenicima, pa i pored toga nije preduzeo nikakve radnje da bi se obustavio rad kampa.

To je za posledicu imalo smrt Nebojše Zarupca kojeg je Peranović prošle godine u centru tukao, posle čega je štićenik preminuo.

Istražni sudija nije se složio sa podnetim zahtevom, pa je veće Višeg suda ocenilo da dokazi ne ukazuju na postojanje osnovane sumnje za izvršenje krivičnog dela i donelo odluku da nema mesta sprovodjenju istrage.

Ranije je po krivičnoj prijavi porodice i Više tužilaštvo u Šapcu odbacilo kao neosnovanu krivičnu prijavu protiv Lavrentija.

Advokat Dušan Pašić kaže da će se porodica žaliti Apelacionom sudu u Beogradu a ako bude morao i Medjunarodnom sudu u Strazburu.

Pred Višim sudom u Šapcu juče je nastavljeno sudjenje svešteniku Branislavu Peranoviću koji se tereti da je avgusta prošle godine u Centru za odvikavanje „Sretenje“ u Jadranskoj Lešnici ubio štićenika Nebojšu Zarupca.

Glavni pretres je nastavljen saslušavanjem svedoka odbrane, medju kojima je bio i protodjakon Ljubomir Ranković, ali i bivši štićenici centra.

- Iskazi saslušanih svedoka bitnije ne utiču na tok sudjenja. Veštak nije prisustvovao
današnjem sudjenju ali je dostavio odgovore na 36 pitanja koje je postavila odbrana.

Letimično pogledan taj nalaz ukazuje da je Branislav Peranović zaista izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret – kaže Dušan Pašić advokat porodice Zarubac.

Advokat odbrane Ilija Radulović kaže da je ostalo da se pred sudom pojave veštak i još jedan svedok, i najavljuje da će od suda zahtevati novo veštačenje.

- Osporavam veštačenje jer u nalazu veštaka stoji da jetra nije bila posebno oštećena, a nije uzet uzorak jetre. Nalaz je donet bez prethodno pribavljene medicinske dokumentacije. Inače danas saslušani svedoci potvrdili su da nikada nije sila upotrebljana u kampu kao terapeutsko sredstvo već samo u retkim slučajevima kao disciplinska kazna, i to uz saglasnost štićenika i njegovih roditelja – kaže Radulović.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. maj.

(Izvor: ALO!)

Pogledajte još