Minut u romingu za građane Srbije skuplji 14 puta nego za zemlje EU

Prema uredbi koju je prošlog leta usvojio Evropski parlament, cena jednog minuta odlaznog poziva u romingu je 29 centi, dolaznog svega osam, a SMS-a devet centi.

Jedan minut odlaznog poziva iz neke od evropskih zemalja ka Srbiji, u zavisnosti od toga da li ste u VIP, MTS ili Telenor mreži, košta od 50 do 470 dinara, dok će za one koji se u romingu jave na telefonski poziv račun iznositi od 35 do 117 dinara po minuti.

Da bi se višestruke razlike u cenama smanjile, a građani Srbije u romingu telefonirali jeftinije nego sada, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Republička agencija za elektronske komunikacije odlučili su da pokrenu inicijativu pred Evropskom komisijom ne bi li se za naše građane snizile cena rominga.

"EU je uredbom prošle godine ograničila i ujednačila cene rominga, tako da je 29 evrocenti za minut poziva maksimalna cena. To znači da operatori mogu da imaju niže, ali nikako više cene od ovih", rekla je za Danas Aleksandra Stefanović iz Ratela.

Ona napominje da te cene isključivo važe za zemlje članice EU i da su za naše građane one do tri, četiri puta skuplje.

"Tek sad kad smo postali kandidati možemo da računamo da to da će inicijativa pred Evropskom komisijom moći da bude razmatrana. S obzirom na to da su i nadležne institucije iz oblasti telekomunikacija u Makedoniji i Crnoj Gori, sa kojima Ratel ima potpisane memorandume o saradnji, takođe pokrenule pitanja snižavanja cena rominga za svoje građane u zemljama EU, pomenuta inicijativa ima i regionalni značaj. Naravno, svaka zemlja će to morati da reši ponaosob", rekla je Stefanovićeva.

Ona kaže da ne može da precizira kada bi cene rominga za srpske građane mogle da pojeftine, ali podseća da je EU na tome radila gotovo 15 godina.

I dok za sve zemlje članice EU minut košta isto (nešto više od osam dinara), baš kao i poruka (nešto više od devet dinara), cenovnik usluga naših mobilnih operatora je podugačak.

Cena SMS-a od 24 do 40 dinara

Na sajtu Ratela postoje čak četiri tabele sa cenama, koje se razlikuju u zavisnosti da li ste pripejd ili postpejd korisnik, potom da li pripadate jednoj, drugoj ili trećoj mobilnoj telefoniji, pa čak i da li iz neke strane zemlje zovete Srbiju ili je to poziv na lokalnom, odnosno nacionalnom nivou.

Možda najmanje oscilacija ima kada su u pitanju cene SMS-a, jedna poruka košta od 24 dinara za zemlje u okruženju do 30 i čak 40 dinara za ostale. Za postpejd korisnike poruka u MTS mreži je od 18 dinara, koliko je za Albaniju i Belorusiju, do 50 dinara za one koji je šalju iz Andore.

Minut iz Francuske čak 470 dinara

Dolazni pozivi su u proseku od 35 do 55 dinara za većinu evropskih zemalja, a najskuplja minuta ovakvog razgovora je u Lihtenštajnu - 117 dinara.

U većini zemlja EU, odlazni poziv naši operatori naplaćuju od 100 do 150 dinara, s tim što bilateralni sporazumi nekih naših domaćih i stranih operatora utiču na velike razlike u ceni. Tako je minut poziva u romingu iz Danske 110 dinara, dok jedan operator pozive iz Francuske ka Srbiji naplaćuje 470 dinara po minuti.

Cene rominga se drastično povećavaju kada se radi o zemljama van Evrope, tako da minut može da košta i do 700 dinara za pozive iz SAD. Poseban režim važi za Crnu Goru i BiH, jer Telenor i MTS imaju ugovore sa njihovim mobilnim telefonijama, pa tako odlazni i dolazni pozivi koštaju od šest do 10 dinara po minutu, a isto tako se kreće i cena jedne poruke.

Izvor: Danas/ Novi Magazin

Pogledajte još