Istraga o Sartidu: Šest miliona evra otišlo na račun "Dilojta i Tuša"

Novac je potom otišao u nekoliko pravaca, a na čije račune, trenutno je predmet istrage.

"Preko međunarodne pravne pomoći, od Amerike, Holandije i Kipra, zatraženo je da dostave podatke o novčanim transakcijama koje su obavljene nakon što je provizija od šest miliona evra otišla na račun Dilojta", kaže za “Blic” izvor iz MUP Srbije.

On navodi da to nije jedini sporni iznos u privatizaciji “Sartida”.

"Otkrivena je još jedna manja suma koja je nestala u razlici uplate, ali i tu se radi o milionima evra za koje se takođe ispituje gde su završili", otkriva izvor “Blica”.

U dosadašnjoj istrazi Radna grupa Uprave kriminalističke policije, koja vodi slučaj nekoliko puta, pokušavala je da stupi u kontakt sa Đunićem, ali on nije u Srbiji.

"Đuniću su upućivani pozivi na saslušanje, ali je svaki put stizao odgovor da on nije u zemlji. Pretpostavljamo da je u SAD", kaže izvor “Blica”.

U policiji navode i da je Đunić jedini učesnik privatizacije smederevske železare koji nije saslušan, dok su na razgovoru do sada bili Nemanja Kolesar, kome je juče određen pritvor, kao i Goran Kljajević, Miroljub Labus, Aleksandar Vlahović i Božidar Đelić.

U vreme prodaje smederevske železare 2003. Labus je bio potpredsednik savezne vlade i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Vlahović ministar privrede i privatizacije, Đelić ministar finansija, a Kolesar šef radne grupe za privatizaciju „Sartida“.

Procenu vrednosti "Sartida" radili su, prema preporuci tadašnjeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, revizorske kuće “Dilojt i Tuš” i Ekonomski institut.

Đunić je kao vlasnik Ekonomskog instituta radio procenu vrednosti kompanije.

Pre privatizacije železare, direktor "Dilojta i Tuša" bio je Vlahović, sa kojim je Đunić kasnije osnovao firmu “Eki investment”.

"U privatizaciji 'Sartida' je nekoliko spornih stvari: to što je kompanija prodata američkom 'Ju-Es stilu' neposrednom pogodbom, što je pre privatizacije uveden stečaj, a prilikom prodaje za 23 miliona evra dugovi od 1,7 milijardi dolara prebačeni su na državu", kaže izvor pomenutog lista.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još