Narodne kuhinje KiM traže pomoć

Kako se navodi u saopštenju humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića", narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji hranom i hlebom trenutno snabdevaju više od 2.000 ljudi i stotinak đaka pešaka, a broj korisnika se svakodnevno povećava zbog čega rade u otežanim uslovima.

Predsednica te organizacije Svetlana Stević je navela da su se narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji krajem februara suočile sa ozbiljnim nedostatkom osnovnih životnih namirnica, posebno brašna i ulja.

Taj problem su, rekla je Stević, kuhinje uspele da prebrode uz pomoć Grada Beograda, Fonda B92, kompanije "Fidelinka" i Republičke direkcije robnih rezervi Srbije.

"Ali, to nije dovoljno jer su godišnje potrebe samo za brašnom 180 tona. Narodne kuhinje i dalje nemaju stalnog donatora, pa apelujemo na sve firme, koje su u mogućnosti, da pomognu da li u hrani ili u novčanim sredstvima", podvukla je Stević.

U oktobru prošle godine, novčana sredstva za honorarni rad i tekuće troškove narodnih kuhinja uplatila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u vrednosti od 12,88 miliona dinara, a preko SMS broja 1033 pomoć gradjana u vrednosti od devet miliona dinara.

Dobijena sredstva su iskorišćena za kupovinu i proizvodnju hrane za narodne kuhinje. Da bi ublažila nedostatak osnovnih namirnica, organizacija "Majka devet Jugovića" pokrenula je poljoprivrednu proizvodnju, pa je prošle godine uspešno obrađeno 8,5 hektara, obezbeđeno 40 odsto hrane za potrebe kuhinja i zaposleno više od 25 sezonskih radnika.

Ove godine na površini od 15,5 hektara zasađeno je osam hektara pšenice, dva hektara krompira, luka, šargarepe i ostalog povrća.

"Trenutno su u magacinu obezbeđene namernice za naredna tri meseca i zato se apel za pomoć od strane Narodnih kuhinja i Eparhije Raško-prizrenske upućuje svima koji su u mogućnosti da pomognu, jer je njihovo postojanje i rad od ključnog značaja", naglašava se u saopštenju.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još