Kolarević: RTS će da se finansira iz budžeta

"Upravo završavamo Zakon o elektronskim medijima, tako da je rano da sada izlazimo sa nekim detaljima. Zakon ide na javnu raspravu, to je redovna procedura i javnost će biti na vreme upoznata", rekao je pomoćnik ministra kulture i informisanja, zadužen za informisanje i medije Dragan Kolarević. On najavljuje da će se detalji finansiranja RTS-a znati za 10 dana.

Kolarević je kazao da trenutno "sabiraju" rezultate javne rasprave o Zakonu o javnom informisanju i medijima, navodeći da su dobili oko 40 primedaba.

"One su upućene svim članovima Radne grupe i mi ćemo uskoro imati odluku šta je od toga prihvaćeno. Svakom će biti odgovoreno da li je ili ne prihvaćena njihova primedba i ta odluka će biti argumentovana"
, naveo je Kolarević. O tome kada se očekuje da ti zakoni stupe na snagu, Kolarević je rekao da imaju rokove propisane Akcionim planom i da se svim silama trude da ih poštuju.

Ukidanju pretplate i budžetskom finansiranju RTS-a kao trajnom rešenju protive se i u OEBS-u i u Evropskoj komisiji, ali će sa zvaničnim stavom sačekati dok nacrt zakona ne bude predstavljen javnosti.

"Ako bude nekog zakašnjenja, to će biti 15 do mesec dana, ništa više, tako da očekujemo da vrlo brzo idu jedan za drugim u vladu i skupštinsku proceduru", kazao je pomoćnik ministra.

Profesor Fakulteta političkih nauka i član radne grupe za izradu medijskih zakona Rade Veljanovski ocenjuje da budžetsko finansiranje javnog servisa smanjuje njegovu nezavisnost i da su najave ukidanja pretplate populističke.

"Političke izjave ovog tipa uglavnom su populističkog karaktera i za cilj imaju da uvećaju političku popularnost nekog političara"
, rekao je Veljanovski za "Madjar so" i upozorio da takve neprimišljene odluke i izjave mogu biti kontraproduktivne.

Veljanovski smatra da će, u slučaju ukidanja pretplate, praksa društvene neodgovornosti biti produbljena.

"Ovakvim populizmom građanima se poručuje da ne treba da plaćaju svoje obaveze, jer postoji neki političar koji misli na njih. Valjda niko nije toliko naivan da poveruje da građani neće imati nikakve veze sa budžetskim finansiranjem, jer znamo da se budžet puni novcem građana", kazao je Veljanovski.

Nakon najava u medijima da bi pretplata za RTS mogla da bude ukinuta, oglasio se NUNS, koji je saopštio da se protivi ukidanju pretplate i prelaska na budžetsko finansiranja RTS i RTV, jer to "nosi rizik uticaja države na uređivačku politiku tih javnih servisa".

(Izvor: B92)

Pogledajte još