Petković: Otvaranje Narodnog muzeja na jesen

Informacije o otvaranju Narodnog muzeja koji je godinama zatvoren, Petković je najavio je tokom predstavljanja planova Ministarstva kulture za sufinansiranje 500 projekata iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

On je tom prilikom najavio otvaranje Istorijskog muzeja Srbije i Miloševog konaka tokom aprila, a na jesen i Narodnog muzeja. Za 492 projekta iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa predviđeno je da Ministarstvo izdvoji 217.411.549 dinara.

Petković je najavio da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić 12. aprila svečano otvoriti Istorijski muzej Srbije, koji će u godini kada obeležava 50 godina postojanja prvi put dobiti stalnu postavku, dok će Milošev konak sa stalnom postavkom biti otvoren 28. aprila.

Petković je rekao i da je projekat sanacije Narodnog muzeja završen, da će se sukcesivno raditi na otvaranju njegovih zbirki, a da se konačno otvaranje muzeja planira za oktobar.

Ministar je precizirao da se od "megalomanskih" projekata rekonstrukcije Narodnog muzeja odustalo i pristupilo se onome što je moguće završiti - projektu sanacije, kako bi muzej bio što pre otvoren.

Petković je rekao da bi sredinom 2014. "trebalo da proradi" i Muzej savremene umetnosti, da se trenutno projekat njegove rekonstrukcije, izrađen pre 10 godina, usaglašava sa tehnosloškim napretkom ostvarenim u međuvremenu, kao i da će njegova rekonstrukcija koštati manje od predviđenog.

Ministar Petković je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio aktivnosti Ministarstva u martu, istakao da je ispunjeno sve što je planirano za protekli mesec i dodao da je predviđen ambiciozan plan za april, koji će "sigurno biti ostvaren".

Petković je naveo da je sedam komisija u oblasti zaštite kulturnog nasleđa odabralo oko 500 projekata koje će Ministarstvo finansirati.

U narednih nekoliko dana biće formalizovane odluke komisija i potom objavljene na sajtu Ministarstva, precizirano je u toj instituciji.

Iz oblasti arheološkog nasleđa odabrano je 49 projekata, iz oblasti muzejskog nasleđa 174, bibliotečko-informacione delatnosti 60, nematerijalnog nasleđa 43, arhivskog nasleđa 69, iz oblasti stare i retke bibliotečke građe 12 i 85 projekata iz oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa.

Komisije, čiji je zadatak da odaberu projekte koje će Ministarstvo sufinansirati u oblasti savremenog stvaralaštva, privode kraju svoj rad.

Odgovarajući na pitanja o finansiranju kinematografije, on je kazao da su RRA i RATEL uplatili Filmskom centru Srbije 82 miliona dinara, da postoje dugovi od prošle godine za postprodukciju nekih projekata, ali je izrazio nadu da će sve biti isplaćeno.

"Malo sa tom nulom u kinematografiji se manipulisalo. Nije to baš nula, ali prava adresa je Ministarstvo finansija koje neke svoje odluke donosi ishitreno. Jeste zemlja u krizi i jeste da nema novca, ali ne smemo kulturu dovesti u još težu situaciju, jer jedino sa njom možemo da izađemo u Evropu"
, kazao je Petković.

Ministar je rekao i da je završena javna rasprava o Zakonu o javnom informisanju i da predstoji rasprava o Zakonu o elektronskim medijima.

(Izvor: B92)

Pogledajte još