Veliki povratak Nika Kejva

Ovaj, petnaesti po redu studijski album, srpski fanovi su željno iščekivali, u nadi da će neki od promotera dovesti Kejva u našu prestonicu.

"Ako koristim poznatu metaforu da su svi albumi moja deca, onda je "Push The Sky Away" beba-duh u inkubatoru, kojoj je Warren svojim lupovima dao nežne otkucaje srca'' izjavio je u svom fazonu Nik Kejv. "Ušao sam u studio s gomilom ideja, sirovih i nedefinisanih. Bad Seeds su ti koji su moje ideje pretvorili u prava mala umetnička dela. Beskrajno sam im zahvalan na toj čistoj, instinktivnoj invetivnosti koja je doprinela da ovaj album zvuči novo i sveže, ali novo na staromodan način."

Sniman u francuskoj Provansi, ‘’Push The Sky Away’’ je na prvu loptu album pun balada, ali ne onih klasičnih, teških tonova po kojima je Kejv poznat. Protkan prirodnom atmosferom, upio je sve boje I mirise Provanse, te je samim tim potpuno drugačiji od ‘’Grindermana 2’’ I ‘’Dig Lazarus Dig’’ kojeg je radio sa Bad Seedsima.

Posebno fascinantan je omot Kejvovog novog albuma, koji je izazvao oprečne reakcije u javnosti – naime, čuvena fotografkinja Dominik Ajserman je uhvatila trenutak kada Nikova potpuno naga supruga Suzi Bik prolazi kraj prozora njihove spavaće sobe. ‘’Nisam želeo da na bilo koji način ograničavam umetnicu u njenoj viziji’’ iskren je Kejv. ‘’Po meni, žensko telo je samo po sebi lepo I inspirativno I ako jedna žena doživljava drugu ženu na takav način, ko sam ja da se mešam?!’’

Sudeći po recenzijama I prisutnosti hit singla ‘’Jubilee Street’’ na top listama, ‘’Push The Sky Away’’ je jedan od albuma inostrane scene koji će obeležiti ovu godinu.

(Maskom)

Pogledajte još