Delegacija EU analizira subvencije Fijatu

Dežer je na predstavljanju informacionog sistema u Beogradu istakao da EU nema ništa protiv da Srbija daje podsticaje kompanijama za otvaranje radnih mesta.

"To je legitimno i dešava se ne samo u Srbiji, već i u EU, ali ne mogu da se subvencionišu odredjene marke čime se diskriminišu druge", ukazao je Dežer.

On je ocenio da Srbija ne može, s jedne strane, da traži pun ulazak na tržište EU, a sa druge da diskriminiše pojedine proizvode. EU je, kako je podsetio Dežer, izrazila zabrinutost što je zahvaljući subvencijama "Fijatu" u Srbiji omogućena prodaja vozila "fijata 500L" uz popust od 3.000 evra.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije je pre dva dana dostavilo Delegaciji EU objašnjenje o subvencijama "Fijatu". Predstavnici Evropske komisije su ranije ocenili da Vlade Srbije treba da preispita da li su budžetski podsticaji Fiatu u skladu s Prelaznim trgovinskim sporazumom Srbije i EU, pre svega u delu koji se odnosi na državnu pomoć.

Objašnjenje Ministarstva finansija Srbije je da kupovinu "fijata 500 L" po nižoj ceni finansira "Fijat", a ne država Srbija, koja je subvencionisala otvaranje novih radnih mesta u kragujevačkoj fabrici. "Fijat" se, kako je objašnjeno, otvaranjem 1.400 novih radnih mesta u Kragujevcu kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a menadžment kompanije je odlučio da taj novac usmeri na
subvencionisanje kupovine "fijata 500L" u Srbiji.

Fijat napada Nemačko tržište

U Italiji je zabeležen najveći pad prodaje u autoindustriji još od 1966. godine. Prodaja će u 2013. godini opsati za 21 odsto, na 1,1 milion vozila tvrde italijanski stručnjaci. Ovaj podatak je bio odlučujući da se poznati italijanski brend, Fijat, okrene novom tržištu.
Na stotine dilerskih prodavnica je zatvoreno, a fabrika radi na pola kapaciteta. Da bi popravili štetu koja je napravljena u Italiji - koja čini 56 odsto evropskih isporuka Fijata, čelnici poznatog automobilskog brend preorjentisali su se na Nemačko tržište, gde nude popuste znatno veće nego bilo koji drugi proizvođač automobila.

(Izvor: Beta, nadlanu.com )

Pogledajte još