Priznao da je trgovao organima na Kosovu!

Klinika "Medikus", koja je zatvorena 2008. kada je počela istraga, pomenuta je i u izveštaju Dika Martina o učešću pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u trgovini organima otetih Srba i drugih zarobljenika tokom sukoba 1999.

Driton Jiljta, kome se sudi za nelegalnu trgovinu bubrezima, izjasnio se krivim po optužnici koja ga tereti za zloupotrebu službene dužnosti i autoriteta i nelegalnu medicinsku aktivnost.

- Obavešten sam koje su posledice mog izjašnajvanja i koju kaznu ću dobiti - rekao je Jiljta pred sudom u Prištini.

Tužilaštvo je optužilo sedam kosovskih Albanaca i dvojicu stranaca za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonitu medicinsku aktivnost u klinici "Medikus" u blizini Prištine, piše "Balkan insajt".

Prema optužnici, na toj klinici je 2008. izvršeno 30 nelegalnih transplantacija bubrega.

Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana su navodno navođeni da dođu u kliniku lažnim obećanjem da će primiti do 15.000 evra za svoje organe.
Klinika Medikus

Jedan od ostalih optuženih, Iljir Rečaj, bivši viši funkcioner u ministarstvu zdravlja, optužen za zloupotrebu zvanične pozicije i falsifikovanje zvaničnih dokumenta, što je navodno omogućilo nelegalnu transplantaciju organa na klinici, izjasnio se danas nevinim pred sudom.

Rečaj je potvrdio da je dobio zahtev za transplantaciju organa od sina vlasnika klinike Arbana Devišija 2. maja 2008. i da je "to pitanje razmatrano sa bivšim ministrom zdravlja Alušom Gašijem i odborom za licence," ali je demantovao bilo kakav prekršaj.

Ljufti Derviši, profesor univerziteta za koga se tvrdi da je vođa ove grupe, i koji je vlasnik klinike je demantovao optužbe. On i njegov sin, koji je takođe među optuženima su odbili da daju završnu izjavu na suđenju.

On je prethodno rekao tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu da su "donatari i primaoci morali da plate 8.000 evra za transplantacije."

(Izvor : Blic )

Pogledajte još