Stigao Facebook Home: Nema privatnosti pred "Velikim bratom" Zakerbergom (VIDEO)

Facebook Home, najnovija kreacija kompanije "Facebook" nastala u saradnji sa HTC-om, zapravo je prilagođeni operativni sistem čiji cilj je potpuna integracija sa svim Facebookovim servisima. Takođe, Messenger, Photos i Contacts aplikacije će biti deo koji se podrazumeva uokviru Facebook Homea, a sam Messenger će se koristiti za slanje poruka kako na Facebooku, tako i za slanje SMS-ova.

Facebook Home će sa "Play Storea" moći, za početak, da skinu korisnici samo sledećih mobilnih telefona: Galaxy S III, S 4, HTC One, One X+ i Note II.

Do 4. aprila, Mark Zakerberg i njegov tim su Facebook Home držali u velikoj tajnosti, ali sada je jasnije o čemu se zapravo radi. Ovog puta fokus je na slikama koje će zauzimati ceo ekran kao izabrani "prizori dobrodošlice". Radi se updateima statusa vaših prijatelja na Facebooku koje je, zahvaljujući Facebook Homeu, sada znatno lakše listati, a tekstualni deo je postavljen preko cover fotografije korisnika, pa je tako lakše "povezati status sa likom", prenosi "Engadget".

Notifikacije su predstavljene poput malih karti, a na njihovo pojavljivanje utiče specijalni Facebookov algoritam koji određuje one koje su "bitnije" za vas. Ako vam neka notifikacija nije značajna, kao što se radilo i na dosadašnjim Android korisničkim interfejsima, jednostavno ih očistite sa ekrana jednim potezom. Takođe, moguće ih je i sve ukloniti što se može uraditi dugim pritiskom na jednu od notifikacija.

Saznajte kako koristiti Cover Feed (zamenu za lockscreen) na Facebook Homeu!

Kako iz "Facebooka" ističu, jedna od najinteresantnijih novih mogućnosti su "Chat Heads" (u slobodnom prevodu: "četerske glave"). Facebookova aplikacija za razmenu poruka usko je integrisana sa celom platformom čime je korisniku omogućeno da brzo i lako komunicira sa prijateljima bez napuštanja bilo koje druge trenutno aktivne aplikacije. "Chat Heads" se pojavljuju u vidu kružnih ikonica na desnoj strani, a moguće ih je pomerati svuda po ekranu. Aktiviranje jedne od njih otvara čet dijalog koji može biti i razmena SMS-ova, ali i klasično online dopisivanje. Razlika između ove dve vrste dopisivanja je samo u boji ikonice.

Navigacija kroz Facebook Home je, kako i sam naziv nagoveštava, dugme Home koje se nalazi na dnu ekrana. Ikonica koristi vašu profilnu fotografiju sa Facebooka i klik na nju vodi na Home ekran na kome se nalaze svi updatei društvenih mreža koje koristite. Ali, ako duže držite dugme Home otvaraju se tri opcije - potez ulevo vodi na Messenger, nagore vodi ka aplikacijama, a udesno otvara vašu najnoviju aplikaciju.

Međutim, blogeri širom sveta iza Facebook Homea, koji naizgled olakšava korišćenje Facebooka i svega što je ionako postalo sastavni deo života mnogih, ne vide ni najmanje benigni potez Marka Zakerberga. Kako "GigaOM" piše on se na ovaj potez odlučio iz dva razloga: najpre, kupio je svojoj kompaniji još malo vremena za dizajniranje pravog OS koji će "pokoriti svet", a zatim i kako bi ljude ubedio da je Facebook Home samo još jedna aplikacija. Ali, ona to svakako nije. Evo i zašto...

Facebook Home bi, kako piše "GigaOM", trebalo da uznemiri sve koji se zalažu za pravo privatnosti na Internetu, jer upravo njegovom primenom se krši i poslednja trunka ovog koncepta. Ako instalirate Facebook Home, vrlo je verovatno da će ova kompanija pratiti bukvalno svaki vaš korak putem ovog "kvazi-OS" integrisanog u Android okruženje.

Osim što ga je praktično nemoguće isključiti, jer i osnovna ideja je da bude "vaš non-stop otvoreni prozor u svet društvenih mreža", Facebook Home postaje i "Start dugme za sve aplikacije" čime će Zakerberg tačno pratiti šta je popularno i tako svoje aplikacije prilagođavati tržištu.

Međutim, ovo su najmanji od potencijalnih problema koje korišćenje Facebook Homea donosi. Zamislite da Facebookovi serveri, zahvaljujući GPS-u telefona, u svakom trenutku znaju gde ste?

Možete se sada zapitati, pa zašto bi Zakerberga zanimalo u kojoj prodavnici "ta i ta osoba" kupuje hleb i mleko? Odgovor je vrlo jednostavan: isključivo zbog boljeg marketinga i precizije targetiranih reklamnih poruka ka svakom pojedincu.

Zvuči zastrašujuće, ali bukvalno će tako i biti. Jer ako, na primer, od 9 ujutru do 5 popodne vaš telefon stoji na istom mestu, Facebook će "znati" da ste na poslu i to tačno na kojoj adresi radite. Isto tako će znati i vašu kućnu adresu, hteli vi to ili ne. A ono što će biti posebno lukrativno za kompaniju "Facebook" jeste činjenica da će znati gde kupujete, u kom kafiću volite da popijete kafu, ali i s kim ste u vezi, odnosno s kim ste i kada raskinuli.

Izgleda je konačno došao pravi trenutak da se pravnici širom sveta zapitaju: Da li je Facebook otišao predaleko napustivši naše kompjutere i ušavši nam u domove? Ko bi to svesno dozvolio? Niko, sigurno!

Pogledajte još