Vladan Lukić: Spasio sam Crvenu zvezdu bankrota!

"Kada sada sve sagledam najveći uspeh je što sam sa svojim saradnicima spasio klub od bankrota. Uspeo sam da ga podignem, da plaćam evropsku licencu četiri godine, da osvojimo dva Kupa Srbije i da budemo, osim poslednje sezone, konkuretni za titulu", rekao je Lukić u intervjuu za Sport od subote.

Lukić je naveo da se po preuzimanju Crvene zvezde susreo sa ogromnim minusom u kasi.

"Zaposlenima se dugovalo sedam plata, blokada je bila 1,2 miliona evra, igrači su vraćani sa aerodroma, a klub je imao loš imidž. Na grudima smo nosili znak 'tojote' bez para samo sa korišćenjem automobila i ukupna vrednost sponzorstva bila je bizarna, samo 200.000 evra", naveo je Lukić.

Prema njegovim rečima, tada je postojao i neprijateljski odnos države prema klubu, pa tako nisu ni mogli da budu otpisani ili reprogramirani dugovi.

"Bivši generalni sekretar Kozić je u proleće 2009. godine rekao da da klub duguje 22,3 miliona evra, da je u periodu 2007. godine potrošeno 50 miliona evra, da su plate podignute zaposlenima i fudbalerima duplo, da su samo krediti bankama bili 12 miliona evra i da je četiri miliona evra potrošena na pojačanja koja su propala", kazao je Lukić.

Lukić je dodao i da ga je sačekao "ogroman broj sudskih sporova, čak pedesetak koje niko nije vodio u knjigama kao dugovanje što je posle koštalo dodatnih 10 miliona evra".

Upitan da li je bilo štetnih ugovora po fudbalski klub koji su bili potpisani dok je on bio predsednik, Lukić je rekao da "su sve te priče koje se sada iznose zlonamerne".

"Nisu to bili štetni već realni ugovori u skladu s tadašnjim mogućnostima. Ja sam Zvezdino dete, odrastao sam na severu i jedini sam fudbaler u Srbiji koji se u vreme bombardovanja vratio u zemlju, ostavio milionski ugovor i uzeo pušku u ruke da branim zemlju. I sada će mene da pljuju. Pre bih odsekao ruku nego dozvolio da Zvezda bude oštećena", istakao je Lukić.

Lukić je rekao da se u to vreme radilo u nemogućim uslovima.

"Ulazili smo iz blokade u blokadu, sa računa nam je skinuto više stotina miliona dinara, a pored mnogo muka smatram da smo obezbedili kvalitetan tim za 1,5 miliona evra i uglavnom mlade reprezentativce", rekao je on.

Lukić se sa funckije predsednika kluba povukao u novembru 2012. godine.

Beta

Pogledajte još