Skandal: Zarinu odeću rade robovi i deca!

- Našli smo ljude i decu koji su živeli u istom prostoru u kojem su radili, nisu bili prijavljeni i živeli su u užasnim uslovima, a držali su ih tamo protiv njihove volje - rekao je Huan Gomez Centurion, šef argentinske državne inspekcije.

Državna inspekcija izašla je na teren nakon prijave nevladine organizacije La Alameda, koja se bori za prava radnika, koja tvrdi kako su radnici u tim fabrikama, većinom ilegalni doseljenici iz Bolivije, radili od 7 do 23 časa, bez pauze.

"Porodice su bile prisiljene da dele skučene prostorije natrpane šivaćim mašinama, iglama, koncem i decom. Prostorije su bile slabo osvetljene i bez ventilacije", rekao je portparol La Alamede Gustavo Vera.

Ovo je već drugi slučaj da se Zara našla u središtu skandala zbog uslova rada u svojim fabrikama u Južnoj Americi. U Sao Paolu u Brazilu vlasti su 2011. pronašli 14 Bolivijaca u fabrici koja je proizvodila odeću za Zaru u opasnim i nehigijenskim uslovima, a radili su po 12 sati dnevno za manje od 70 evra mesečno.

Zara se tom prilikom izvinila pred Brazilskim zastupnicima i platila kaznu od oko 200.000 evra.

Portparol fabrike je juče izjavio kako su "iznenađeni" najnovijim razvojem događaja, i tvrdi kako ih do sada argentinske vlasti nisu službeno obavestile o utvrđenom stanju u fabrikama.

(Izvor: Kurir, Jutarnjih.hr)

Pogledajte još