Policija bojkotuje izmenu Zakona o saobraćaju

U radnoj grupi koju je formiralo Ministarstvo saobraćaja su predstavnici Saobraćajnog fakulteta, sudije, advokati, profesori i saobraćajni stručnjaci. Sastavni deo grupe bi trebalo da budu i pripadnici Uprave saobraćajne policije sa načelnikom Dragišom Simićem na čelu.

Saobraćajna policija, međutim, nije došla ni na jedno od pet dosadašnjih sastanaka, na kojima se razgovaralo o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje za cilj imaju smanjenje broja poginulih na putevima u Srbiji. Iako su pozivi i sastav radne grupe jasno saopšteni i uredno poslati Upravi saobraćajne policije, ni na jedan dopis i poziv se do sada nisu odazvali.

Samo su nezvanično pojedinim članovima radne grupe saopštili da njih može da ovlasti samo ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i da oni, strogo pridržavajući se naredbi, nemaju uslove za dolazak na sastanke.

Čekaju odobrenje ministra
U Upravi saobraćajne policije „Blicu” je kratko objašnjeno da bi oni na sastancima radne grupe bili aktivni, ali nemaju odobrenje ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. - Poslali smo pismeni zahtev ministru da nam odobri odlazak na sastanke radne grupe. Još čekamo - navode iz policije, i dodaju da do sada nije bilo potrebno bilo kakvo odobrenje za učešće u radnim grupama koje su prethodno radile na izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Predsednik radne grupe, profesor Milan Vujanić kaže za „Blic” da ne može da nađe nikakve realne razloge za takvo ponašanje policije.
- Mislim da je potpuno nezamislivo da policija ne želi da učestvuje na sastancima gde se prave izmene zakona iz saobraćaja. To je svuda u svetu potpuno neverovatno. Situacija je krajnje sramotna. Da li postoji skriveni motiv ili ne, to ćemo videti - kaže Vujanić.
On podseća da se identična situacija dogodila i prilikom pisanja važećeg zakona.

- Policija je tada sve ono što su saobraćajni stručnjaci predložili bacila u kantu, a napisali su zakon kakav sad moramo da menjamo. Sada ponovo ne žele da učestvuju u radu. Da li će kasnije opet sami pisati zakon i uraditi najgore moguće po građane Srbije, videćemo. Generalno, mesto im je u ekipi. Čak i da nemaju pismeno naredbu da prisustvuju sastancima, postoji saradnja dva ministarstva, niko im neće zameriti ako rade svoj posao - ističe Vujanić.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još