Roditeljski zagrljaj ublažava bol pri nicanju zubića

Postoje brojne metode kojima možete pomoći vašem detetu. Često se preporučuje nežno masiranje desni, davanje detetu specijalno namenjenih glodalica sa vodom koje se čuvaju u fružideru, a u poslednje vreme su se kod nas pojavili i homeopatski preparati, koje mame širom Evrope koriste više od 25 godina jer su prirodnog sastava i nisu poznata neželjena dejstva ni kontraindikacije.

Ovi preparati se mogu kupiti u svakoj apoteci, a primenjuju se tako što se tabletica rastvori u kašičici vode i tako daje detetu. Pored svih ovih stvari koje mogu pomoći, brojna istraživanja su pokazala da je mamin zagrljaj nezamenjiv kod bilo koje dečije tegobe, jer blizina maminog tela smiruje dete i ublažava simptome.

Prvi zubići običnu počnu rasti između petog i šestog meseca, ali nisu retki slučajevi da se dete rodi sa zubićem ili da se prvi zub pojavi tek nakon 18 meseci. Kada zubići počnu da rastu, prvo se pojavljuju prednji, dok kutnjaci izlaze tri do šest meseci kasnije.

Međutim, bolne i otečene desni se mogu javiti i do dva meseca pre samog nicanja, pa to znatno produžava težak period u životu bebe. Dete kome raste zubić je često neraspoloženo, naročito noću, što čini i roditelje nervoznim zbog nedostatka sna.

Ono na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju jesu simptomi, pošto postoji mogućnost da se nicanje zubića zameni sa upalom uha, koja može da bude jako česta u ovom periodu, a takođe je prate plač i odbijanje hrane. Osnovna razlika između bola kod dobijanje zubića i upale uha jeste ta da se kod izbijanje zubića bol umanji s vremena na vreme, dok se kod upale uha samo pogoršava.

Pogledajte još