U dalekoj, dalekoj galaksiji: Crna rupa proždire planetu (VIDEO)

Teleskop Evropske svemirske agencije (ESA) prvi je uočio 47 miliona svetlosnih godina udaljen događaj u svemiru i to nakon što su zabeležili bljesak X-zraka, koji je dolazio iz galaksije NGC 4845. Potom su isto uočili i NASA i japanska opservatorija.

Šta je crna rupa?
Crna rupa je objekat čije je gravitaciono polje je toliko jako da nijedan oblik materije ili radijacije ne može da se otisne od nje. Opšta teorija relativnosti crnu rupu opisuje kao mesto u kome je prostor-vreme beskonačno zakrivljeno.

Zaključak naučnika o neverovatnom prizoru "crne rupe koja proždire ili planetu ili zvezdu" jeste da je uočeno bilo na svom maksimumu 2011. godine što je osvetlilo galaksiju NGC 4845 1.000 puta zahvaljujući čemu su astronomi ovo i uspeli da zabeleže. Trebalo je punih godinu dana da se ta galaksija vrati u normalu, ističu naučnici.

Crna rupa "proždiračica" nalazi se u središtu pomenute galaksije i veličine je 300.000 naših Sunca, a "gricnula" je objekt koji je 14 do 30 puta veći od Jupitera, koji se crnoj rupi približio verovatno zbog poremećaja u gravitaciji.

Pogledajte animaciju u nastavku koja opisuje kako se ovo dogodilo!

Izvor: K.M., Dnevnik.hr

Pogledajte još