"Pejpal" stigao, uplate još neće

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je potvrdio da će "Pejpal omogućiti građanima Srbije da otvore nalog na ovom sajtu i kupuju onlajn na globalnom tržištu".

Servis će se puštati u nekoliko faza, pa je za sada moguće samo kupovanje i slanje novca.

Sve zakonske prepreke za taj prvi deo uklonjene su poslednjim izmenama poreskih propisa još prošle godine.

Sledeća faza, koja je značajna i za privrednike jer omogućava da dobiju novac iz inostranstva, može se očekivati vrlo brzo, prenosi "Kamatica".

Za sada još nema zakonskih mogućnosti za primanje novca.

Da bi se omogućila i druga faza potrebna je izmena Zakona o deviznom poslovanju, kaže za B92 savetnica ministra finansija Jasna Matić.

Prema njenim rečima, Narodna banka radi na stvaranju tih uslova i "očekuje da će se to završiti pre letnje pauze Skupštine Srbije".

Prema njenim rečima, takvo trgovanje donosi poboljšanje kupovine preko interneta, omugućava građanaima da vrlo jednotavno i bezbedno kupuju.

Do sada je, kako kaže, velika prepreka bila i ta što kod našeg naroda postoji stah koji se odnosi na stepen bezbednosti da bi građani kupovali preko interneta.

Dolazak "Pejpala" odličan je za razvoj e-trgovine u Srbiji, ali pravi napredak očekuje se sa omogućavanjem naplate putem ovog servisa.

(Izvor: B92, Kamatica)

Pogledajte još