Vučić: Ne rušimo ustavni poredak

"Plašim se da su neki nervozni i u panici ne zbog toga što neko od nas krši Ustav, naprotiv, već zbog brojnih kršenja koje su oni činili u prošlosti, ali nisam ja taj koji bi o tome trebalo nešto ozbiljnije da elaborira", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije posle sastanka s predstavnicima parlamenata Nemačke i Francuske.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin optužio je danas SNS da urušava ustavni poredak zemlje i napada ustavom definisane i legitimno izabrane institucije i funkcionere.

"Vojvodinom kruže pozivi pristalicama SNS-a na masovna okupljanja koji su prepuni govora mržnje i pozivaju na linč", rekao je Vasin i upitao se da li se to vraćamo u devedesete godine prošlog veka. SNS je ranije danas najavila da će se u petak, 10. aprila, pridružiti mitingu protiv deklaracije koju je predložila Vlada Vojvodine.

"Kako rušimo ustavni poredak? Tako što se pridružujemo nekom skupu. Da li su to zabranjeni skupovi po Ustavu Srbije ili po Ustavu Srbije ne smete da kritikujete rukovodstvo Autonomne pokrajine Vojvodine, ne smete da im kažete ništa, ne smete da održite javni skup", naveo je Vučić.

Povodom navoda DS-a o političkom obračunu vlasti sa DS-om, Vučić je kazao da su govorili da nema nikakvih optužnica, a da su danas stigle već nove optužnice.

"Primećujem da ljudi uglavnom ćute po tom pitanju zato što im ne odgovara da kažu kako institucije rade svoj posao", rekao je Vučić. Sednica Skupštine Vojvodine na kojoj će tema biti deklaracija o ustavno-pravnoj zaštiti Vojvodine je odložena, a termin nove sednice biće poznat posle zasedanja Odbora za Ustavna pitanja Skupštine Vojvodine.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da tekst Deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, koju je najavio pokrajinski premijer Bojan Pajtić, nije separatistička, ali je sam taj potez bio štetan.

"Sam taj potez je višestruko narušio odnose unutar i van koalicije, dali smo našim političkim neistomišljenicima da ne nakim stvarima, uzgred netačnim, prave političku kampanju i zaustavljen je proces pisanja zakona o finansiranju Vojvodine. Znači, na više strana je taj proces bio štetan", rekao je Kostreš za Radio-televiziju Vojvodine.

(Izvor: B92)

Pogledajte još