Dačić: Rusija je bila ljuta na nas, sledi nova era

On navodi da je tako bilo kada je rešavanje kosovskog problema prebačeno na EU.

Premijer je rekao da je u prošlosti "nedostajalo konkretnih razgovora, koji se nisu završavali na tome da neko nekog podržava".

"Ovo je nova era u našim odnosima. Era većeg razumevanja i iskrenih odnosa", rekao je Dačić srpskim novinarima na kraju posete Moskvi, tokom koje je razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom.

"Sada smo u poziciji da njih molimo da se sve to vrati na UN, a to više nije tako jednostavno, jer je potrebno donošenje nove rezolucije", rekao je on.

Dačić je kazao da juče nije "ništa rekao da bi sakrio našu politiku".

"Rekao sam da je naš cilj u ovom trenutku da uđemo u EU, jer smatramo da je to jedini način da mi ostvarimo bolji život za naše građane. S druge strane, ne treba niko da postavlja pitanje ili Evropa ili Rusija. Naprotiv, treba da idemo u Evropu, ali nikada ne treba da smetnemo s uma da nam je Rusija najveći i najbolji prijatelj", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Putinu je objasnio da Srbija zbog svog geografskog položaja ne pripada ruskim integracioni procesima i organizacijama.

"Iskren odnos i iskrena politika biće u interesu i Srbije i Rusije", rekao je on.

Dačić je naveo da je Putin obećao da će razgovarati sa najvažnijim političarima sa Zapada, uključujući i SAD, "sa ciljem da svi budu upoznati sa problemima oko Kosova".

"Veoma sam zadovoljan time što mi je rekao ruski predsednik, vidim da razume situaciju, da je upućen, da je ozbiljno shvatio važnost da se u ovom trenutku neke stvari rešavaju", dodao je srpski premijer.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još