MANS: Prijava protiv Mila Đukanovića

U prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora navodi se i da su oni nezakonito koristili državne resurse kako bi uticali na političku volju građana i konačan ishod izbornih procesa.

MANS je naveo da je krivične prijave, pored Đukanovića, podneo i protiv ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, političkog direktora DPS-a Tarzana Miloševića, i poslanika DPS-a Jovana Martinovića, Zorana Jelića, Zorana Vukčevića, Zorana Srzentića, Radivoja Nikčevića i Husnije Šabović.

Krivična prijava podneta je i protiv direktorice Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Vukice Jelić i državnog sekretara Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborke Pejović.

MANS je Tužilaštvu prijavio i predsednike opštinskih odbora u Herceg Novom, Tivtu, Beranama, Šavniku, Mojkovcu, Budvi, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Ulcinju i Podgorici.

"Krivične prijave protiv ovih lica su podnete na osnovu snimaka sa sednica Glavnog odbora DPS-a, ali i brojnih dokaza koje je prikupio istraživački tim MANS-a, a kojima se dokumentuju sumnje da su prijavljene osobe koristile svoju poziciju i državne resurse za političku promociju svoje partije i kupovinu podrške na terenu uoči oktobarskih parlamentarnih izbora", stoji u saopštenju MANS-a.

Iz ove nevladine organizacije poručeno je da će nastaviti da prikuplja dokaze koji ukazuju na zloupotrebu državnih resursa u političke svrhe.

"Nakon toga upoznaćemo javnost sa primerima koji potvrđuju snažno prisustvo političke korupcije i tokom predsedničkih izbora u Crnoj Gori", navodi se iz saopštenju MANS-a.

Vujanović: Šta je sa inicijativom MANS-a?
Predsednički kandidat DPS-a Filip Vujanović zatražio je ranije danas informaciju o tome šta je sa inicijativom MANS-a za ispitivanje zakonitosti vođenja biračkog spiska za skoro sedam hiljada građana.

MANS je uoči predsedničkih izbora 7. aprila dostavio predsedničkim kandidatima inicijativu da od Ministarstva unutrašnjih poslova zatraže preispitivanje podataka u biračkom spisku za oko sedam hiljada građana.

Vujanović je obavestio izvršnu direktorku MANS-a Vanju Ćalović da je zatražio informaciju od ministra Konjevića šta je učinjeno povodom inicijative te nevladine organizacije za ispitivanje zakonitosti vođenja biračkog spiska za skoro sedam hiljada građana, saopšteno je iz Vujanovićevog Izbornog štaba.

U Crnoj Gori i dalje traje politička kriza nakon predsedničkih izbora na kojima je, prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, pobedio Vujanović, dok Izborni štab Lekića osporava te rezultate i traži ponovno prebrojavanje glasačkih listića.

DIK je saopštio da je, prema preliminarnim rezultatima, Vujanović pobedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto.

Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

Opozicioni Demokratski front, čiji je Lekić lider, poručio je ranije da će do daljeg bojkotovati rad crnogorskog parlamenta i najavio proteste, povodom rezultata predsedničkih izbora.

(Izvor: B92)

Pogledajte još