Titov sef u rukama Nikolićevih savetnika: Otvorili ga bez sudije i naslednika

Zapisnik o otvaranju, koji je, kako se pretpostavlja, vođen trebalo bi da bude dostavljen Prvom osnovnom sudu. Problem je, međutim, u tome što sem tročlane komisije, koju su činili savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Milorad Simić, kao i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović, otvaranju depoa nije prisustvovao niko drugi, čime bi u javnosti otklonjena svaka sumnja u mogućnost zloupotrebe.

Predstavnici suda za to bi bili najpogodniji, ocenjuje bivši sudija Božo Prelević, jer bi njihovo prisustvo uklonilo sumnje da je išta od deponovanih stvari sklonjeno. I sam Antić je ranije izjavio da je upravo sud “zadužen da utvrdi šta pripada ostavinskoj masi, koja će se deliti među naslednicima”.

Skrivanje sadržaja paketa sa predmetima i dokumentima koje je Predsedništvo SFRJ predalo Narodnoj banci Srbije (NBS) 1982. godine, čudi i Violetu Kočić Mitaček, advokata Titovog sina Miše i unuke Zlatice jer su otvaranje trezora tražili upravo naslednici.

- Naslednici su upravo preko suda tražili da se otvore amaneti, koji je potom tražio saglasnost predsednika Republike. Logično je da iz Generalnog sekretarijata predsednika, kao pravni naslednici Predsedništva SFRJ, daju saglasnost za otvaranje. Ali nije logično da samo oni budu na otvaranju, naročito jer je tročlana državna komisija, kako je navedeno i u dopisu Kabineta predsednika Srbije Prvom osnovnom sudu, formirana za otvaranje depoa u postupku ostavinske rasprave - kaže Kočić Mitaček za “Blic”.

Portparol Prvog osnovnog suda Gordana Vuković kaže za “Blic” da otvaranje depoa nije bilo u njihovoj nadležnosti, već isključivo u nadležnosti tročlane državne komisije.

- Prvi osnovni sud je tražio dozvolu od NBS i predsednika da se taj sef otvori kako bi bila raspravljena Titova zaostavština. Nakon toga dobili smo odgovor da je formirana državna komisija koja će se time baviti i da nema potrebe da predstavnici suda prisustvuju otvaranju - objašnjava Vukovićeva.

Niko od predstavnika državne komisije juče nije bio dostupan za komentar.


Svetlana Broz tuži Nikolića

Titova unuka, Žarkova ćerka, Svetlana Broz najavljuje da će preko advokata podneti tužbu protiv predsednika Srbije Tomislava Nikolića zbog kršenja evropske konvencije o ljudskim pravima i prava na pravično i fer suđenje u ostavinskoj raspravi, jer niko od Titovih naslednika ili predstavnika Prvog osnovnog suda u Beogradu nije bio pozvan na otvaranje depoa.
- Predsednik države daje sebi za pravo da formira nekakvu komisiju koja će ulaziti u privatno vlasništvo naslednika jednog pokojnika čija se ostavinska rasprava završava punih 30 godina - kaže Svetlana Broz za “Blic”, ocenjujući da se time Tomislav Nikolić postavio iznad sudske vlasti.
Ona dodaje da je spremna da ide i na Međunarodni sud pravde u Strazburu.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još