Više sunca – više ideja

Prolećni i letnji meseci su odličan period u godini za obavljanje radova u kući, bašti, terasi, na fasadi... Postoje različiti poslovi koji se mogu obavljati tokom cele godine, ali vremenski uslovi u toku leta mogu nekim gradjevinskim radovima još više ići u prilog.

Visoke temperature su istovremeno i povoljan i ograničavajući faktor što isključivo zavisi od tipa intervencije koju zelimo da preduzmemo. Arhitekta Miloš Nikolić predlaže upravo one radove kojima toplo vreme „ide na ruku“, ali i imajući u vidu i to da je leto sezona odmora za koji takođe treba ostaviti vreme.

1.I ZIDOVI SE SMEJU SUNCU

Ono što se svakako predlaže kao praktično za ovaj deo godine jesu molerski radovi. Zbog brzine sušenja zidova kojima pogoduje toplo vreme, ove radove je najbolje izvoditi tokom letnjih meseci. Krečenje zidova, lepljenje tapeta i ostale molerske radove obavljajte u periodu kada prirodna ventilacija prostorija omogućava brzo sušenje, dakle nikako po vlažnom vremenu. Takođe, ovo je vrsta posla koja ne podrazumeva puno buke tako da je mogućnost ometanja suseda, ukoliko je stan lociran u zgradi recimo, svedena na minimum. Klima uređaje je, naprotiv, bolje ugraditi pre početka sezone, budući da niko ne voli, posebno ne leti, kada se živi drugim ritmom, buđenje uz zvuk bušilice.

2.PREOBLAČENJE KUĆNE OAZE

Menjanje pločica u kupatilu ili kuhinji je posao koji zahteva više vremena, pogotovo ukoliko menjate i vodovodne i kanalizacione cevi. U kupatilima je neophodno uraditi novu hidroizolaciju, jer prilikom razbijanja pločica stara hidroizolacija biva uništena, a korišćenjem novih hidroizolacionih premaza preko cementne košuljice, štitite prodor vode i vlage dalje. Neophodno vreme sušenja ovih premaza je barem 24 časa, a nekada i duže, u zavisnosti od komponenata u samom proizvodu, ali ono što je svakako sigurno je to da toplo vreme i visoke temperature ovom pogoduju.

3.VREME JE ZA NOVE BOJE

Farbanje kućne stolarije, drvenih prozora, vrata, komada nameštaja... su poslovi koji se mogu obavljati i u zatvorenim prostorijama, pa naravno i preko zime, ali zbog isparenja farbe i laka, bolje je opet prostoriju ostaviti otvorenom. Topao letnji vetar može samo da ubrza proces sušenja laka i farbe. Dodatni benefit: reč je o jednom od najkreativnijih kućnih poslova koji privlači i one koji se ne rado uključuju u ovakve poduhvate. Posao će brže biti završen, jer je veći deo porodice, pa i prijatelja, slobodan tokom leta.

4. NEKA PODOVI ZASIJAJU

Hoblovanje i lakiranje klasičnog parketa se uvek radi leti, kada je toplo. Zbog ove vrste posla, neophodno je sav nameštaj izneti iz prostorije, a kako smo često svedoci skučenosti stambenog prostora, nameštaj je jedino moguće odložiti na terasi ili dvorištu. Tokom leta nema bojazni od kiša, pa i ovu vrstu posla je najbolje raditi u suvom toplom periodu godine. Takodje, visoke temperature ne štete lakovima za parket koji se iovako nalazi unutar prostorija pa nije direktno izložen suncu.

5.RADOVI NA OTVORENOM

Uopšte, gradjevinska sezona počinje sa prvim lepim vremenom i toplim danima, pa svakako tu pogodnost klime treba iskoristiti za poslove u dvorištu ili na terasama, kao što je zamena granitne keramike, kamenih ili betonskih kocki za popločavanje dvorišta, ili pak samo farbanje betona bojama za beton, sunce može samo doprineti bržem sušenju boje koja je iovako predvidjena da trpi različite vremenske uslove, pa i jako sunce, ili letnje obilne pljuskove. Ukoliko je boja kvalitetna, ne bi trebalo nikako da ispuca na suncu, nemojte se toga bojati, ali svakako moj savet je da se dobro informišete kod pouzdanih prodavaca o kvalitetu proizvoda koji kupujete.

ČISTA KREATIVNOST

Naravno, postoji čitav niz sitnih zahvata, koji mnogo znače, a kojima leto savršeno pogoduje. Tu nije isključivo reč o velikim mogućnostima koje pruža toplo vreme, već i činjenica da smo leti orniji i motivisaniji za rad, da imamo manje drugih obaveza i da upravo ta vrsta rasterećenosti inspiriše da bavimo sopstvenim životnim prostorom. Recimo, stvari koje, usled stresne radne sezone nismo ni primetili ili smo ih smatrali nebitnim, tek sada „dolaze na red“.

Primera ima mnogo:

-promena rasporeda nameštaja u prostoru

-posvećivanje detaljima: rasveta, dekoracija, materijali u enterijeru

-biljke: sređivanje vrta, bašte ili terase, promena rasporeda kućnih biljki, odabir novih

-sitni kućni poslovi: najsitnije, elementarne intervnecije i popravke – od prekidača do jastučnica

-sređivanje garderobera

-izbacivanje nepotrebnih stvari

Pogledajte još