Od početka godine ubijeno 19 osoba u porodičnom nasilju

U Srbiji je od početka ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 19 ljudi, što je mnogo više nego prošle godine, s obzirom da je tokom cele 2012. ubijeno 29 ljudi, upozorila je koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

"Ovaj broj smrtnih ishoda govori o strahovitom povećanju porodičnog nasilja. Tokom cele prošle godine ubijeno 29 ljudi u porodičnom svađama, a u ovoj godini za samo tri i po meseca ubijeno je 19 ljudi", rekla je Tanjugu Stanojević.

Ona je navela da su se od početka godine do sada savetovalištu protiv nasilja u porodici za neku vrstu pomoći obratile 1.963 žrtve nasilja, a da je u Sigurnu kuću smešteno 78 žrtava, od toga 36 žena i 32 dece.

Koordinatorka Sigurne kuće je podsetila da je tokom prošle godine bilo 3.964 poziva, gde su žrtve uglavnom tražile pravnu pomoć ili savet, a da je u Sigurnoj kući bilo smešteno 268 žena i 242 dece.

Ona je ukazala da sporost sudskih postupaka pravosuđa u Srbiji ohrabruje nasilnike.

"Ono što je loše i što je problem to je sporost sudskih postupaka. Mislim da je u pravosuđu zavladala apatija, žrtve nasilja imaju problem sa sporošću postupaka, neefikasnošću sudova", naglasila je ona.

Psiholog Aleksandra Marjanović ukazala je da su u porastu sve vrste nasilja - vršnjačko i porodično, a ono što se slabije vidi to je nasilje rodbine nad starijim osobama koje su slabije pokretne.

Ona ističe da vlada velika zabluda kada je u pitanju porodično nasilje da su pitanju seoske siromšne sredine, navodeći da nasilje obuhvata sve slojeve društva, bez obzira na obrazovni status, socijalni i ekonomski nivo.


"Porodično nasilje procentualno jeste najčešće u ruralnim sredinama gde su žene uglavnom finansijski zavisne od partnera, ali i zbog navike iz primarnih porodica da je takvo ponašanje prihvatljivo. Čak se dešava i kada žrtve žele da napuste nasilnika da ih primarna porodica ne prihvata"
, naglašava ona.

Marjanovićeva ukazuje da fizičko nasilje uglavnom ide sa psihičkim, gde nasilnik žrtvu omalovažava i vređa, govori joj da bi "propala bez njega", kontroliše kretanje, pokušava da je izoluje od socijalne sredine.

"Žrtvi se potpuno urušava identitet i istraživanja nevladinih organizacija su pokazala da se dešava da se žrtve vraćaju nasilniku i po sedam puta. To često vraćanje nasilniku jedan je od razloga zbog čega komšije stoje po strani kada je u pitanju nasilje", navodi ona.

Do velikog porasta nasilja došlo je, kako navodi, zato što je urušen sistem vrednosti, promovišu se pogrešne vrednosti u medijima i na društvenim mrežama, a kada se tome doda loša rekonomska situacija, sve to vodi degradaciji društva.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još