Novi predsednik Venecuele Maduro: Bivši sindikalni lider i vozač autobusa, "Čavezov sin"

Nacionalna izborna komisija je saopštila da je Čavezov izabrani naslednik osvojio 50,66 odsto glasova, a njegov protivkandidat 49,1 odsto, što je razlika za 235.000 glasova.

Zvaničnici su rekli da je Maduro pobedio Kaprilesa sa razlikom od oko 300.000 glasova.

Analitičari ocenjuju da je ovako tesna pobeda katastrofa za Madura, bivšeg sindikalnog lidera i vozača autobusa. I Maduro i Kapriles su pozvali svoje sledbenike da odu kućama i da se uzdrže od nasilja.

Opozicioni lider Kapriles odbio je da prihvati Madurovu tesnu pobedu i zatražio je ponovno brojanje glasova.

"Imamo različite rezultate", istakao je Kapriles u obraćanju naciji nešto posle ponoći, ukazujući na hiljade neregularnosti tokom glasanja.

"Gospodine Maduro, ako ste bili ranije nelegitimni, sada ste to još više", rekao je Kapriles.

On je juče upozorio da postoji plan da se izmeni izborna volja.

"Skrenuli smo pažnju u zemlji i u svetu na nameru da se promeni izborna volja glasača", napisao je Kapriles na svom Tviter nalogu pošto su juče otvorena birališta.

Generalni sekretar Organizacije američkih država (OAD) u međuvremenu je podržao zahteve opozicije za ponovno prebrojavanje glasova i ponudio Karakasu pomoć stručnjaka te regionalne organizacije.

Nedavno preminuli venecuelanski lider Ugo Čavez lično je izabrao za svog političkog naslednika Madura. Čavez je umro 5. marta posle dvogodišnje borbe sa rakom, posle cega je usledila kratkotrajna predizborna kampanja.

Pobednik predsedničkih izbora trebalo bi da položi zakletvu 19. aprila, a mandat će mu trajati do januara 2019. godine, pošto treba da završi mandat koji je Čavez trebalo da započne u januaru.

(Izvor: Blic, agencije)

Pogledajte još