Dan kada je Partizan Đorđevićevom trojkom pokorio Evropu

Trojkom Aleksandra Đorđevića košarkaši Partizana savladali su tog 16. aprila 1992. godine u Istanbulu Huventud rezultatom 71:70 i osvojili Kup šampiona.

Popularni "Sale nacionale" preuzeo je loptu ispod svog koša osam sekundi pre isteka vremena, pretrčao tri četvrtine terena i pored Tomasa Đofreze pogodio čudesnu trojku.

Bila je to kruna više nego čudne sezone. Zbog ratnog okruženja crno-beli su morali da igraju svoje mečeve kao domaćini u predgrađu Madrida Fuenlabradi, a samo je jedan od devet mečeva igrao u Beogradu.

Partizan se u četvrtfinalu namerio na Kinder iz Bolonje i savladao ga 2:1. U polufinalu je pao Filips rezultatom 82:75 (Danilović 22, Đorđević 21), a u finalu favorizovani klub iz Badalone 71:70 (Danilović 25, Đorđević 23). MVP turnira bio je Predrag Danilović.

Partizan je predvodio trener Željko Obradović, a tim su činili: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Igor Perović, Zoran Stevanović, Igor Mihajlovski, pokojni Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vlada Dragutinović, Ivo Nakić.

Partizan je četiri put u svojoj istoriji učestovao na završnim turnirima, Ganu 1988, Barseloni 1998, Parizu 2010.

Video možete da pogledate ovde!

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još