Stefanović: Moguć dogovor za 48 h

Šef poslaničkog kluba DS je Tanjugu rekao da je Beograd dobio bolju ponudu, da treba učiniti sve da se postigne sporazum s Prištinom koji će omogućiti minimum zaštite prava i bezbednosti Srba na Kosovu, ali i da ne dođe do prekida evropskih integracija i izolacije zemlje.

Prema njegovoj oceni, prekid evropintegracija bila bi “teška situacija za budućnost, jer Srbija tada ne bi mogla da brani ni ono malo što je do sada mogla, a pre svega ono što je najvažnije na Kosovu, a to su ljudi”.

“Nema mnogo vremena i (pregovarači) moraju da ulože mnogo više znanja i umeća, diplomatskog takta i strpljenja da dođu do pravog rešenja. Pregovori nisu ring u kojem pobeđuje onaj ko jače viče na onog drugog”, rekao je Stefanović.

Na pitanje da li očekuje sednicu parlamenta, šef demokrata u skupštini je rekao da “vlast ima tri različite politike o Kosovu i Metohiji i da zato ne može da izađe pred posalnike”.

"Ono što je sigurno jeste da treba da izađu pred poslanike, ako ništa drugo bar da podnesu izveštaj. Mi ne tražimo da raspravljamo o dokumentu, ratifikaciji, ali tražimo da skupština ipak ima pravo da zna šta se tamo dogovaralo”, zaključio je Stefanović.

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen sutra, a šefica evropske diplomatije koja posreduje u dijalogu Ketrin Ešton smatra da su razlike posle najnovijih sastanaka male i da se nada uspešnom ishodu.

"Razlike su stvarno male. Ketrin Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora", rekla je Maja Kocijančič, portparolka Eštonove.

Izvor: B92

Pogledajte još